Conferentie over Europees burgerinitiatief geeft nieuwe impuls aan participerende democratie in de EU

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 16 juni 2015.

Op 16 juni 2015 hebben het Letse voorzitterschap van de Raad van de EU, het secretariaat-generaal van de Raad en de EBI-campagne de meningen van belanghebbenden en het bredere publiek verzameld tijdens een conferentie over "Het Europees burgerinitiatief en de belofte van een participerende democratie". Doel van de conferentie was de balans op te maken van de drie jaar die sinds de invoering van het Europees burgerinitiatief (EBI) zijn verstreken, en een impuls te geven aan de besprekingen over de vraag hoe het instrument efficiënter en gebruiksvriendelijker kan worden gemaakt.

Zanda Kalniņa-Lukaševica, de Letse parlementair staatssecretaris voor Europese Zaken, zette bij de opening van de conferentie de situatie uiteen: "De afgelopen drie jaar is gebleken dat het Europees burgerinitiatief een essentieel onderdeel van de democratische structuren van de EU is. De ervaringen van belanghebbenden en het recente verslag van de Commissie hebben echter duidelijk aangetoond dat er nog steeds kwesties zijn die dringend moeten worden aangepakt, wil het burgerinitiatief ook in de toekomst nog als een goed instrument worden beschouwd”.

"Het Europees burgerinitiatief vormt een reële kracht voor het mobiliseren en inspireren van de publieke opinie. Zes miljoen mensen hebben door middel van hun handtekening daarvan blijk gegeven", zei Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Kalniņa-Lukaševica benadrukte dat Letland groot belang hecht aan de participerende democratie, en dat het over een van de meest innovatieve en succesvolle e-petitieplatforms in Europa beschikt, namelijk ManaBalss.lv.

Het EBI is het eerste instrument voor transnationale, participerende en digitale democratie in de wereld. Niettemin heeft geen van de 3 initiatieven, die de vereiste één miljoen handtekeningen kregen, geresulteerd in een wetgevingsvoorstel, hetgeen een aantal vragen heeft opgeroepen.

De conferentie was het eerste openbaar debat over het EBI in de Raad, en bracht personen van de EU-instellingen, belanghebbenden en het grote publiek bijeen met het tweeledige doel van evaluatie van de rol van de participerende democratie in de EU, en uitwerking van een reeks gezamenlijke aanbevelingen ter verbetering van het instrument.

De besprekingen tijdens de conferentie onderstreepten dat enige vooruitgang kan worden bereikt door onmiddellijke actie, zonder wijzigingen in de wetgeving, door middel van bewustmaking van het publiek over het initiatief en de bijbehorende procedures. Een ander voorstel is om meer bijstand te verlenen aan de organisatoren van initiatieven.

Een krachtiger politieke impuls en mogelijke wetswijzigingen zijn nodig voor het aanpakken van de structurele problemen, zoals de te korte termijnen voor het verzamelen van handtekeningen. Voorts moeten maatregelen worden getroffen voor vereenvoudiging of digitalisering van de procedures voor het verzamelen van handtekeningen. De conclusies van de conferentie zullen op 18 juni worden gepubliceerd op de EBI-campagnewebsite.