Eindelijk iemand die met ons praat

Met dank overgenomen van E. (Erik) Ziengs i, gepubliceerd op donderdag 16 juli 2015, 2:08.

Vooral tabaksverkopers zijn blij dat Erik Ziengs het anti-rookbeleid in portefeuille heeft: “Alleen VVD-er Erik Ziengs praat met ons. Hij was zelf ondernemer, dus hij snapt ons. En hij zegt terecht dat hij juist voor- en tegenstanders moet spreken om zijn werk goed te kunnen doen.”

In de discussie over het terugdringen van tabaksgebruik is er weinig ruimte voor het geluid van tabaksverkopers. Vaak kleine MBK-bedrijven die naast shag en sigaretten ook andere dageklijkse dingen verkopen. Jos Zuidwijk was bij het debat over tabak-ontmoedigingsbeleid van de Commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport met Staatssecretaris Van Rijn (PvdA).

“Ik vertegenwoordig 1.150 hardwerkende ondernemers die zeven dagen in de week met hun poten in de modder staan. Onze winkels vervullen een maatschappelijke functie, zeker nu postkantoren worden opgeheven. We leveren stomerijdiensten, verkopen staatsloten en wenskaarten. En ja, we verkopen toevallig ook sigaretten. De toonzetting op websites van de antirooklobby – waar wij als halve criminelen worden weggezet – zegt meer over hen dan over ons.”

Nergens vindt zijn geluid gehoor in de Kamer. Behalver bij Erik Ziengs: “Ik blijf Kamerleden uitnodigen om bij onze winkels langs te komen. Dan kunnen ze zien welke buurtfunctie wij vervullen. En hoe lastig het soms is om de leeftijdsgrens te controleren. Als we samen optrekken zijn er geen aanvullende maatregelen nodig, zoals sommigen willen. Maar alleen Erik Ziengs van de VVD praat met ons. De tabakslobby heet groot en machtig te zijn, maar de laatste jaren lijkt de gezondheidslobby te winnen.”