Buitenlandse loterijen willen Nederland veroveren

Met dank overgenomen van J. (Jeroen) van Wijngaarden i, gepubliceerd op donderdag 21 mei 2015, 13:49.

Buitenlandse loterijen willen Nederland veroveren

Buitenlandse loterijen staan in de rij om in ons land de concurrentie met onder meer de Nationale Postcodeloterij aan te gaan, zegt de Kansspelautoriteit. Hun komst kan de amateursport en cultuur jaarlijks tot 250 miljoen euro extra opleveren, claimt het Britse Lottovate. Vandaag spreekt de Tweede Kamer erover.

Er is ruim voldoende interesse om een loterij te starten, zowel uit buiten- en binnenlandwoordvoerder Kansspelautoriteit

Volgens de Kansspelautoriteit hebben zich sinds december diverse buitenlandse partijen gemeld om vanaf 2017 een loterij te starten. Het gaat onder meer om het Franse Francaise de Jeux, de Britse nationale loterijuitbater Camelot en 's werelds grootste loterijbedrijf het Italiaanse Gtech, zeggen ingewijden. Zelf noemt de toezichthouder geen namen. ,,Maar er is ruim voldoende interesse bij ons meldpunt binnengekomen, zowel uit binnen- en buitenland," aldus een woordvoerder. Wel open is het Britse Lottovate, dat ,,liever gisteren dan vandaag" in Nederland wil starten. ,,Buitenlandse concurentie kan er voor zorgen dat méér Nederlanders loten kopen en dat sportclubs, musea en andere instellingen dus meer geld krijgen," zegt directeur Peter-Paul de Goeij van Lottovate Nederland. Dat kan tot 250 miljoen euro extra opleveren, aldus recent onderzoek van RBB Economics in opdracht van Lottovate. ,,Kijk naar Zweden en het Verenigd Koninkrijk, waar ook nieuwe spelers zijn toegetreden. De ervaringen zijn zeer positief." Verplichte afdracht Veel van de ruim 200 goede doelen die steun krijgen van De Nationale Postcode Loterij, Bankgiroloterij en Vriendenloterij zijn echter sceptisch. Nederlandse loterijen zijn wettelijk verplicht de helft van hun inkomsten af te dragen aan goede doelen. Dankzij de loterijen krijgen ze jaarlijks 425 miljoen euro binnen. Geld dat naar sportclubs, musea en allerlei culturele en andere instellingen gaat. Instellingen vrezen dat buitenlandse loterijen dat niet zullen doen of het geld aan buitenlandse doelen zullen schenken. Dan verdwijnt de kip met de gouderen eieren.

Voorbereiding van de Nepal-actiedag van de Samenwerkende Hulporganisaties © anp.

Wij conformeren ons volledig aan de Nederlandse afdrachtsregelsPeter-Paul de Goeij, Lottovate Nederland

Lottovate noemt die angst volstrekt ongegrond en schermt met een nieuw onderzoek van de Leidse universiteit. De overheid kan gewoon eisen dat de opbrengst naar Nederlandse doelen gaat, schrijven hoogleraar Stefan van den Bogaert en universitair docent Armin Cuyvers. ,,Dat is niet in strijd met Europees recht." Niet toegestaan is buitenlandse goede doelen op voorhand uitsluiten. ,,Maar de kans dat een Franse charitatieve instelling zich concentreert op, zeg, Nederlandse folkloristische dansen lijkt me miniem. Het gaat er om de doelen goed te formuleren. Dus eisen dat geld specifiek naar het KWF gaat mag niet, maar 'een goed onderzoeksklimaat naar kanker in Nederland' kan wél." Het Leidse onderzoek is overigens in opdracht van Lottovate opgesteld. ,,Maar wij zijn volledig onafhankelijk te werk gegaan," zegt Cuyvers. ,,Wij accepteerden geen enkele inmenging." Grote verworvenheid Branchevereniging Goede Doelen Platform is nog niet overtuigd. ,,Dit is een interessant document dat goede bestudeerd moet worden, Volgens onze info is het juist onzeker dat buitenlandse loterijen hun afdrachten hier moeten besteden." zegt Alexander Rinnooy Kan, voorzitter." De politiek is voorlopig ook terughoudend. Neem grootste regeringsfractie de VVD: ,,Ik zie het huidige loterijstelsel als een grote verworvenheid," zegt kamerlid en fractiewoordvoerder Jeroen van Wijngaarden. Hij wijst er op dat elders in Europa de loterijmarkt aanzienlijk groter is, terwijl goede doelen minder krijgen. ,,Ik zeg dus zeker geen nee, maar wil wel ons prima stelsel graag behouden. Andere landen stellen hun markt bovendien ook niet zo makkelijk open" Vandaag houdt de Tweede Kamer een hoorzitting over de Wet op de Kansspelen en mag ook Lottovate zijn standpunt toelichten. De Goeij hoopt op een positieve grondhouding. ,,Ik wil nogmaals stellen dat wij ons volledig conformeren aan de Nederlandse afdrachten." Hij wijst er fijntjes op dat niet alle goede doelen tegen zijn. ,,Wij zijn momenteel in gesprek met meerdere grote partijen." Aan wat voor loterij Lottovate denkt, wil hij nog niet zeggen. ,,Maar in Engeland hebben wij de Geolotto. Dat gaat niet op postcode zoals de postcodeloterij, maar daar is je locatie op Googlemaps je lotnummer." Online gokken De hoorzitting zal overigens maar deels over de buitenlandse loterijen gaan. Hoog op de agenda staat verder het vrijgeven van online gokken. De belangstelling van online gokbedrijven is groot. Er zijn tot april al ruim 200 aanvragen gedaan. Dat is veel meer dan de 50 tot 80 waarop de Kansspelautoriteit rekende. Het Goede Doelen Platform drukt de Tweede Kamer op het hart eveneens voorzichtig te zijn met het toelaten van online internet gokbedrijven. Die hoeven namelijk niks af te dragen aan goede doelen. ,,We zijn bang dat onze inkomsten dan enorm afnemen. Dat is in bijvoorbeeld Denemarken ook gebeurd," stelt Rinnooy Kan.