VPRO Tegenlicht: branding europe

Nederland 2
datum 20 september 2015 21:00 - 21:50
zender NPO 2 (Nederland 2)
organisatie Omroepvereniging VPRO (VPRO)

VPRO Tegenlicht

20 september 21:00

Met de aantrekkingskracht van het IS-kalifaat op jonge moslims, de sterke PR machine van het Kremlin en de onstuitbare stroom migranten aan de poorten voelt Europa aan alle kanten dreigingen. Het wordt steeds noodzakelijker om het bestaansrecht van Europa helder te formuleren. Een duidelijk en emotioneel verhaal over wát wij zijn en wat dat ons waard is.

In Brussel worden de eerste stappen gezet. Er is met Europees geld een centrum opgericht dat een counter-narrative, een tegenverhaal, moet ontwikkelen als antwoord op IS. Een aantrekkelijk verhaal, vormgegeven en verwoord door de beste reclame- en communicatiemensen, om jonge moslims te overtuigen van het verhaal Europa. Een andere denktank is intussen bezig de berichten van Poetins PR-machine te ontrafelen en ontkrachten.

Maar wat zijn onze gedeelde Europese normen en waarden? En waar wonen de sterkste pleitbezorgers? Wat is het dat Europa bindt? Is het verwoorden van een Europees tegenverhaal paniekvoetbal en zijn we eigenlijk al veel te laat? Is het een mooie verpakking met weinig inhoud? Of is een gemeenschappelijke vijand hét middel om eensgezindheid en saamhorigheid te brengen op ons continent dat er maar niet in wil slagen één te worden?

Regie: Sarah Sylbing 


1.

Meer over...