Opslaan gegevens vakantiegangers gaat veel te ver

Met dank overgenomen van J. (Jeroen) van Wijngaarden i, gepubliceerd op woensdag 7 oktober 2015, 2:54.

© ANP

Het kabinet is tegen het Europese plan om passagiersgegevens van 500 miljoen Europeanen verplicht op te slaan. Regeringspartijen VVD en PvdA vinden dat het voorstel een te grote inbreuk maakt op de privacy van burgers en dreigen met een gang naar het Europese Hof van justitie.

VVD en PvdA sturen minister Van der Steur van Veiligheid naar Brussel om zich in te zetten voor aanpassing van het voorstel. Passagiersgegevens van vakantievluchten naar zonbestemmingen of speciale dieetwensen tijdens vluchten zouden niet moeten worden overgedragen. Voor de veiligheid is het voldoende als alleen verdachte reisroutes naar landen als bijvoorbeeld Syrië in de gaten worden gehouden, vinden de regeringspartijen.

"We delen de ambitie van Europa om samen te werken en slagvaardig te zijn tegen terrorisme", zegt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt. "Maar dat kan niet betekenen dat de diensten onbeperkt in onze privégegevens mogen grasduinen. Wat dat betreft gaat het Europese voorstel veel te ver."

Geen enkel risicofilter Ook zijn VVD-collega Jeroen van Wijngaarden meent dat de plannen veel verder gaan dan nodig is. "Waar en met wie je op vakantie gaat is gewoon privé en dat moet het ook blijven", zegt hij. "Het Europese voorstel bevat geen enkel risicofilter en omvat daardoor straks de reisgegevens van 500 miljoen Europeanen, dus ook van mensen die bijvoorbeeld gaan wandelen in IJsland."

De regeringspartijen sluiten een gang naar het Europese Hof van Justitie 'niet uit' als overleg in Brussel onvoldoende oplevert. Daartoe lopen inmiddels voorbereidende gesprekken met de landsadvocaat. Het zou voor het eerst zijn dat het Nederlandse parlement de gang naar het Europese hof zou inzetten.

RTL Nieuws