Richtlijn 2015/1787 - Wijziging van de bijlagen II en III bij Richtlijn 98/83/EG betreffende de kwaliteit van voor menselijke consumptie bestemd water

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze richtlijn was geldig van 27 oktober 2015 tot 12 januari 2023 en moest uiterlijk op 27 oktober 2017 zijn omgezet in nationale regelgeving.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Richtlijn (EU) 2015/1787 van de Commissie van 6 oktober 2015 tot wijziging van de bijlagen II en III bij Richtlijn 98/83/EG van de Raad betreffende de kwaliteit van voor menselijke consumptie bestemd water

officiële Engelstalige titel

Commission Directive (EU) 2015/1787 of 6 October 2015 amending Annexes II and III to Council Directive 98/83/EC on the quality of water intended for human consumption
 
Rechtsinstrument Richtlijn
Wetgevingsnummer Richtlijn 2015/1787
Celex-nummer i 32015L1787

3.

Key dates

Document 06-10-2015; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 07-10-2015; PB L 260 p. 6-17
Inwerkingtreding 27-10-2015; in werking datum publicatie +20 zie art 3
Einde geldigheid 12-01-2023; opgeheven door 32020L2184
Omzetting 27-10-2017; ten laatste zie art. 2.1

4.

Wettekst

7.10.2015   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 260/6

 

RICHTLIJN (EU) 2015/1787 VAN DE COMMISSIE

van 6 oktober 2015

tot wijziging van de bijlagen II en III bij Richtlijn 98/83/EG van de Raad betreffende de kwaliteit van voor menselijke consumptie bestemd water

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Richtlijn 98/83/EG van de Raad van 3 november 1998 betreffende de kwaliteit van voor menselijke consumptie bestemd water (1), en met name artikel 11, lid 2,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De bijlagen II en III bij Richtlijn 98/83/EG stellen de minimumeisen vast voor de programma's voor controle van al het voor menselijke consumptie bestemde water en de specificaties voor de methode voor analyse van de verschillende parameters.

 

(2)

De specificaties in de bijlagen II en III dienen te worden geactualiseerd in het licht van de wetenschappelijke en technische vooruitgang, en om te zorgen voor samenhang met de wetgeving van de Unie.

 

(3)

Bijlage II bij Richtlijn 98/83/EG laat een zekere mate van flexibiliteit toe bij de uitvoering van audit en bewaking, zodat onder bepaalde omstandigheden minder frequente bemonstering kan worden toegelaten. De specifieke voorwaarden voor de passende controlefrequenties van de parameters en het gamma controletechnieken moeten worden verduidelijkt in het licht van de wetenschappelijke vooruitgang.

 

(4)

Sinds 2004 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de aanpak met waterveiligheidsplannen op basis van risicobeoordeling en risicobeheer ontwikkeld, zoals vastgesteld in de Richtsnoeren voor de drinkwaterkwaliteit (2) van de WHO. Deze richtsnoeren vormen, samen met norm EN 15975-2 inzake het veiligstellen van de drinkwatervoorziening, internationaal erkende beginselen waarop de productie, de distributie, de controle en de analyse van de parameters van het drinkwater zijn gebaseerd. Bijlage II bij Richtlijn 98/83/EG moet daarom worden afgestemd op de recentste versies van deze beginselen.

 

(5)

Om de risico's voor de menselijke gezondheid te beheersen, moeten de controleprogramma's voorzien in maatregelen over de hele watertoeleveringsketen en rekening houden met de informatie over waterlichamen die worden gebruikt voor de onttrekking van drinkwater. De algemene verplichtingen voor controleprogramma's moeten de kloof overbruggen tussen wateronttrekking en -voorziening. Overeenkomstig artikel 6 van Richtlijn 2000/60/EG van het Europees Parlement en de Raad (3) moeten de lidstaten zorgen voor het aanleggen van een of meer registers van beschermde gebieden. Dergelijke beschermde gebieden omvatten alle waterlichamen die worden gebruikt voor de onttrekking van drinkwater of die voor dat gebruik bestemd zijn, op grond van artikel 7, lid 1, van die richtlijn. De controleresultaten van de in artikel 7, lid 1, tweede alinea, en artikel 8 van die richtlijn bedoelde waterlichamen moeten worden gebruikt om het potentiële risico voor drinkwater voor en na de behandeling in het kader van Richtlijn 98/83/EG te bepalen.

 

(6)

De ervaring leert dat voor veel parameters (met name de fysisch-chemische) de aanwezige concentraties zelden leiden tot overschrijding van de grenswaarden. De controle en rapportage van dergelijke parameters zonder praktisch nut brengt aanzienlijke kosten met zich mee, met name wanneer een groot aantal parameters moet worden beoordeeld. De invoering van flexibele controlefrequenties onder die omstandigheden biedt kansen om kosten te besparen zonder dat dit de volksgezondheid of andere belangen zou schaden. Door flexibele controle worden ook minder gegevens verzameld die geen of weinig informatie over de kwaliteit van het drinkwater leveren.

 

(7)

Daarom moet het de lidstaten worden toegestaan af te wijken van de controleprogramma's die zij...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

 

5.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.