De parlementaire staat van dienst van Martijn van Dam

dinsdag 3 november 2015, 11:24
gewijzigd
Martijn van Dam
Bron: Tweede Kamer

DEN HAAG (PDC i) - Martijn van Dam (PvdA) wordt de nieuwe staatssecretaris van Economische Zaken. Hij volgt Sharon Dijksma i op, die doorschuift naar de post van Wilma Mansveld i op Infrastructuur & Milieu. 

Van Dam is sinds 30 januari 2003 lid van de Tweede Kamerfractie van de PvdA. Sinds november 2012 is hij vicefractievoorzitter.

Een overzicht van zijn parlementaire staat van dienst. 

1.

Parlementaire activiteiten

De heer Van Dam was als Kamerlid onder meer woordvoerder asiel- en immigratiebeleid. In de periode 2004 tot 2012 was hij mediawoordvoerder van zijn fractie. Daarnaast was hij buitenland-woordvoerder. Van Dam heeft bij ruim 55 dossiers in de Kamer het woord gevoerd. Sinds 2003 heeft Van Dam ongeveer 260 Kamervragen gesteld.

In 2006 diende Van Dam twee initiatiefwetsvoorstellen in, een initiatiefwetsvoorstel over betere bescherming van abonnees tegen ongevraagde communicatie (ongewenst bellen) en een iniatiefwetsvoorstel over de beperking van ongewenste stilzwijgende verlenging van lidmaatschappen, abonnementen en overige overeenkomsten (samen met Ferd Crone i). Dit laatste voorstel werd in 2010 wet.  

In 2005 behoorde Van Dam tot de minderheid van zijn fractie die tegen een motie-Kant stemde over invoering van een actief donor registratiesysteem. Van Dam heeft zelf 106 moties ingediend (1e ondertekenaar), waarvan zo'n 40 procent werd aangenomen. Daarnaast diende Van Dam vrij veel amendementen in. 

Van Dam was in 2012 kandidaat voor het politiek leiderschap van de PvdA, maar kreeg bij de ledenpeiling slechts 3,9 procent van de stemmen. 

2.

Cijfers

Activiteit

Tweede Kamerlid Van Dam

Dossiers woordvoerder

+ 55

Kamervragen

+ 260

Amendementen - eerste ondertekenaar

67 (5% van alle PvdA-amendementen; 36% aangenomen, 28% verworpen)

Amendementen - mede ondertekend

19 

Moties - indiener

106 (3% van alle PvdA-moties; 41% aangenomen, 49% verworpen)

Moties - mede ondertekend

153

Steun voor moties

Gemiddeld steunen 89 Kamerleden zijn moties (gemiddelde steun voor PvdA-moties is 99 Kamerleden)

De genoemde parlementaire gegevens in dit bericht waren tot 16 november 2015 in te zien. Daarna zijn deze gegevens alleen via de Parlementaire Monitor te raadplegen. 


Bovenstaande gegevens zijn afkomstig van PDC. De database, die ook beschikbaar is voor wetenschappelijk onderzoek, bevat parlementaire gegevens vanaf 1995 tot heden. Interesse? Neem contact op met 170@pdc.nl

De dossiers, amendementen, moties en Kamervragen staan in de Parlementaire Monitor van ANP/PDC. De Parlementaire Monitor stelt u in staat op eenvoudige wijze de parlementaire besluitvorming op de voet te volgen: van de indiening van het wetsvoorstel tot en met de uiteindelijke stemming in de Eerste Kamer. Wilt u meer weten over de Parlementaire Monitor? Neem dan contact met op met PDC via 224@pdc.nl of 070 3560238.