Www.telegraaf.nl - VVD en PvdA: Matchfixing voorkomen met gokwet

Met dank overgenomen van J. (Jeroen) van Wijngaarden i, gepubliceerd op maandag 23 november 2015, 3:13.

VVD en PvdA: matchfixing voorkomen met gokwet

DEN HAAG -

Regeringspartijen VVD en PvdA willen strenge regels voor het via internet gokken op sportwedstrijden, om te voorkomen dat die kunnen worden gemanipuleerd. Gokken op de uitslag of de ruststand van een wedstrijd mag wel, maar geld inzetten op bijvoorbeeld het moment van de eerste rode kaart bij voetbal of een foute opslag bij tennis mag niet.

Matchfixing moet worden voorkomen vinden regeringspartijen VVD en PvdA.Foto: ANP

Bij het vaststellen van situaties die makkelijk te be√Įnvloeden zijn, het zogeheten matchfixing, worden wetenschappers betrokken en sportbonden als NOCNSF en de KNVB. PvdA en VVD dienen hun voorstel maandag in. Het is een aanvulling op het voorstel waarmee het kabinet het online gokken legaal wil maken.

De voetbalbond KNVB juicht het voorstel van de regeringspartijen toe. "Het op deze manier beperken van het gokaanbod is winst voor de sport", zei operationeel directeur Gijs de Jong. "Het belangrijkste is dat niet criminelen, maar de voetballers op het veld het wedstrijdverloop bepalen. De voorstellen die er nu liggen, dragen daaraan bij. We moeten samen zorgen dat het voetbal geen kansspel wordt."

De ingediende maatregelen moeten niet alleen gaan gelden voor de profwedstrijden, maar ook voor bijvoorbeeld vriendschappelijke duels en het amateurvoetbal. "Daar is het risico op manipulatie groter", aldus De Jong. "We moeten deze spelers beschermen tegen criminaliteit."

Sportkoepel NOCNSF schaart zich ook achter de voorstellen van PvdA en VVD. "De desastreuze impact van matchfixing onderstreept het belang om bij de regulering van online kansspelen goede maatregelen te nemen om de integriteit van sport te beschermen", zegt algemeen directeur Gerard Dielessen van NOCNSF.