NOS-Met Het Oog Op Morgen

Met het Oog op Morgen
datum 2 december 2015 23:00 - 23:59
zender NPO Radio 1
aanwezigen M.E. (Marit) Maij i, A.L. (Annelien) Bredenoord i e.a.
organisatie Nederlandse Omroep Stichting (NOS)

De belangrijkste politici uit het Europees parlement komen donderdag naar Den Haag. Alle acht fractieleiders en parlementsvoorzitter Schultz praten met het voltallige kabinet over het komende halve jaar, waarin Nederland voorzitter is van Europa. Ze gaan ook nog bij de koning en koningin langs. Een gesprek met Tweede Kamerlid Marit Maij i van de PvdA, die is lid van de parlementaire begeleidingscommissie over de Nederlandse ambities voor het voorzitterschap.

De Franse voetballer Karim Benzema ligt onder vuur vanwege zijn betrokkenheid bij de zogenaamde 'sextape-affaire'. Het gedrag van de omstreden sterspeler van Real Madrid en het Franse nationale elftal zorgt voor veel beroering in Frankrijk. Zoveel, dat zelfs premier Valls zich gisteren over de kwestie uitliet. Hoe bijzonder is dat? Dat vragen we aan Frankrijk-kenner Niek Pas van de Universiteit van Amsterdam.

Hoe ver mag ingrijpen in menselijk DNA gaan. Dat is heel in het kort dé vraag waar wetenschappers zich nu over buigen, op een congres in Washington. Een urgent onderwerp, vanwege een nieuwe revolutionaire techniek, die het ingrijpen in DNA veel eenvoudiger maakt: Crispr Cas 9, heet die techniek. Een gesprek met Annelien Bredenoord, associate professor medische ethiek van de Universiteit Utrecht en lid van de Eerste Kamer voor D66. Zij neemt deel aan het congres. In de studio is moleculair bioloog Ruud Jansen te gast, die aan de wieg stond van Crispr Cas 9.

Montenegro is uitgenodigd om lid te worden van de NAVO. Maar wat voor vlees hebben we in de kuip met dit land? In de rubriek 5 voor 12 krijgen we de leukste feiten over Montenegro van Erik Boven, die in het land heeft gewerkt en Montenegro goed kent.


1.

Meer over...