Europa moet tandje bijzetten tegen oneerlijke concurrentie luchtvaart - Hoofdinhoud
Persbericht, 7 december 2015
De Europese Commissie heeft vandaag haar langverwachte nieuwe luchtvaartstrategie gepresenteerd om de Europese luchtvaart concurrerender te maken. D66-Europarlementariër Matthijs van Miltenburg en D66-Tweede Kamerlid Wassila Hachchi zijn positief kritisch over het zogeheten luchtvaartpakket. “We hebben lang moeten wachten op de voorstellen van de Commissie. Het zijn goede eerste stappen, maar in tijden waarin de Europese luchtvaartsector ernstig onder druk staat, verwacht D66 meer daadkracht en snelheid van handelen”, aldus de D66’ers.
Oneerlijke concurrentie
D66 betreurt het dat er nu nog geen concrete wetgeving wordt voorgesteld om oneerlijke concurrentie in de internationale luchtvaart tegen te gaan. “We moeten onze Europese luchtvaartmaatschappijen beter beschermen. Al lang bestaat het ernstige vermoeden dat de positie van de Europese luchtvaartsector wordt ondermijnd door oneerlijke staatssteun van de Golfstaten en Turkije aan hun eigen luchthavens en luchtvaartmaatschappijen. In de onderhandelingen over luchtvaartakkoorden moet Europa eisen dat daar een einde aan wordt gemaakt. Huidige Europese regels tegen staatssubsidies en oneerlijke concurrentiepraktijken, blijken in de praktijk een papieren tijger. D66 wil dat Europa voortaan echt zijn tanden kan laten zien.”
Eén Europees luchtruim
Duurzame groei van de Europese luchtvaart wordt nu afgeremd door het ontbreken van één gemeenschappelijk luchtruim en inefficiente praktijken op Europese luchthavens. Het Europese luchtruim is nu teveel versnipperd door gebrekkige samenwerking tussen luchtverkeersleidingen en nationaal ingestelde gebieden die gesloten zijn voor de burgerluchtvaart, waardoor er jaarlijks miljoenen kilometers wordt omgevlogen.
Hachchi: “Dat is slecht voor het milieu en klimaat door extra kerosineverbruik, slecht voor de luchtvaartmaatschappijen vanwege de extra kosten en slecht voor de portemonnee van de passagiers die teveel voor hun tickets betalen. Het is goed dat de Europese Commissie de capaciteit van de luchthavens wil optimaliseren en dat zij verder inzet op de voltooiing van het gemeenschappelijk Europees luchtruim. Dit is echt een punt dat je niet per land, maar op Europees niveau moet oppakken.”
Integratie van drones in het luchtruim
De Commissie stelt terecht vast dat de integratie van drones als nieuwe opkomende technologie leidt tot nieuwe marktkansen. Van Miltenburg: “Er zijn veel toepassingen van civiele drones; van inspectie van windturbines tot het bestrijden van overbevissing. Maar zonder Europese regelgeving voor de veilige integratie van drones in het Europese luchtruim blijven de technologische ontwikkelingen en daarmee het maatschappelijke potentieel onbenut. Het eerste voorstel van de Commissie voor drones ligt er. Nu is het van groot belang dat er snelheid wordt gemaakt met het vaststellen van deze nieuwe Europese regels.”