Lezing: Parlementaire besluitvorming en snelle militaire reactiemachten, Den Haag

Universiteit Leiden - Faculty of Governance and Global Affairs (logo)

Het onlangs verschenen AIV-advies ‘ Inzet van snelle reactiemachten ’ vormt de directe aanleiding voor dit seminar. Het advies kan worden geraadpleegd via www.aiv-advies.nl. De behoefte aan snel inzetbare militaire eenheden, waaronder de EU Battlegroups en de VJTF, is de laatste tijd toegenomen als gevolg van instabiliteit aan de zuid- en oostflank van de EU. Dit roept de vraag op wat de rol van parlementen is bij eventuele inzet van snelle reactiemachten en op welke manier interparlementaire samenwerking gestalte kan krijgen.

Programma

De lezing wordt geopend met een inleiding van LtGen. Jan Broeks (Hoofd Nederlandse Permanente Militaire Vertegenwoordiging bij de EU en NAVO Militaire Comités) over snelle militaire reactiemachten. Aansluitend zal prof. Wolfgang Wagner (Universiteit van Amsterdam) ingaan op de rol van parlementen in Europa bij de inzet van militaire eenheden.

De lezing wordt afgesloten met een paneldiscussie met leden van de volksvertegenwoordiging, de heer drs. Jasper van Dijk (SP-Tweede Kamerfractie, onder voorhand), mevr. drs. Angelien Eijsink (PvdA-Tweede Kamerfractie), Generaal-majoor b.d. Frank van Kappen (VVD-Eerste Kamerfractie) en mevr. drs. Wassila Hachchi (D66-Tweede Kamerfractie).

Prof. mr. Jaap de Hoop Scheffer zal als dagvoorzitter optreden.

Aanmelden

De lezing is alleen bedoeld voor studenten van Universiteit Leiden.

Studenten kunnen zich tot maandag 25 januari aanmelden voor deze lezing door een email te sturen naar cbakker@clingendael.nl o.v.v. studentendeelname 12/2.

Je deelname wordt dan bevestigd. Bij verhindering na aanmelding ontvangen wij wel graag een afwezigheidsbericht.

Indien het aantal aanmeldingen te hoog is, zullen late aanmelders op een reservelijst worden geplaatst. Voor toegang tot het ministerie van Defensie heb je een geldig ID nodig.


1.

Faculteit Governance and Global Affairs (FGGA)

Faculteit Governance and Global Affairs is één van de partners van het Montesquieu Instituut. De Faculteit is in 1999 opgericht als een nevenvestiging van de Universiteit Leiden.

2.

Meer over...