Uitvoeringsrichtlijn 2014/98 - Uitvoeringsrichtlijn 2014/98/EU tot uitvoering van Richtlijn 2008/90/EG wat betreft specifieke voorschriften voor de in bijlage I bij die richtlijn bedoelde geslachten en soorten van fruitgewassen, specifieke voorschriften waaraan leveranciers moeten voldoen, en nadere voorschriften betreffende officiële inspecties

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze uitvoeringsrichtlijn is op 16 oktober 2014 gepubliceerd, is op 5 november 2014 in werking getreden en moest uiterlijk op 31 december 2016 zijn omgezet in nationale regelgeving.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Uitvoeringsrichtlijn 2014/98/EU van de Commissie van 15 oktober 2014 tot uitvoering van Richtlijn 2008/90/EG van de Raad wat betreft specifieke voorschriften voor de in bijlage I bij die richtlijn bedoelde geslachten en soorten van fruitgewassen, specifieke voorschriften waaraan leveranciers moeten voldoen, en nadere voorschriften betreffende officiële inspecties

officiële Engelstalige titel

Commission Implementing Directive 2014/98/EU of 15 October 2014 implementing Council Directive 2008/90/EC as regards specific requirements for the genus and species of fruit plants referred to in Annex I thereto, specific requirements to be met by suppliers and detailed rules concerning official inspections
 
Rechtsinstrument Uitvoeringsrichtlijn
Wetgevingsnummer Uitvoeringsrichtlijn 2014/98
Celex-nummer i 32014L0098

3.

Key dates

Document 15-10-2014
Bekendmaking in Publicatieblad 16-10-2014; PB L 298 p. 22-61
Inwerkingtreding 05-11-2014; in werking datum publicatie +20 zie art 34
Einde geldigheid 31-12-9999
Omzetting 31-12-2016; ten laatste zie art. 31

4.

Wettekst

16.10.2014   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 298/22

 

UITVOERINGSRICHTLIJN 2014/98/EU VAN DE COMMISSIE

van 15 oktober 2014

tot uitvoering van Richtlijn 2008/90/EG van de Raad wat betreft specifieke voorschriften voor de in bijlage I bij die richtlijn bedoelde geslachten en soorten van fruitgewassen, specifieke voorschriften waaraan leveranciers moeten voldoen, en nadere voorschriften betreffende officiële inspecties

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Richtlijn 2008/90/EG van de Raad van 29 september 2008 betreffende het in de handel brengen van teeltmateriaal van fruitgewassen, alsmede van fruitgewassen die voor de fruitteelt worden gebruikt (1), en met name artikel 4, artikel 6, lid 4, artikel 9, lid 1, en artikel 13, lid 3,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

In de bepalingen voor de certificering en het in de handel brengen van prebasismateriaal, basismateriaal en gecertificeerd materiaal moet rekening worden gehouden met de productiecycli van de verschillende geslachten en soorten waarop deze richtlijn van toepassing is.

 

(2)

Prebasismateriaal moet aan zeer strikte voorschriften inzake gezondheid en kwaliteit voldoen om de gezondheid en kwaliteit te waarborgen van teeltmateriaal en fruitgewassen die van prebasismateriaal zijn afgeleid.

 

(3)

Om de identificatie en de kwaliteit van prebasismateriaal te waarborgen, moeten regels betreffende de vaststelling en verificatie van de rasechtheid worden vastgesteld. Bovendien moeten de identificatie en kwaliteit van prebasismateriaal worden gewaarborgd door middel van regels betreffende de vermeerdering, inclusief hernieuwing en vermenigvuldiging. Om de gezondheid van prebasismateriaal te waarborgen, moeten regels worden vastgesteld betreffende de afwezigheid van plaagorganismen, inspecties, bemonstering en toetsing, zoals passend voor de desbetreffende geslachten en soorten. Voorts moet de kwaliteit van dat materiaal worden gewaarborgd door voorschriften inzake gebreken vast te stellen.

 

(4)

Om de identificatie en de kwaliteit van onderstammen die niet tot een ras behoren, te waarborgen, moeten deze onderstammen soortecht zijn.

 

(5)

Planten waarvan materiaal voor de productie van basismateriaal of gecertificeerd materiaal met uitzondering van fruitgewassen zal worden genomen, moeten worden geïdentificeerd. Deze planten worden aangeduid als „moederplanten”. Moederplanten voor de productie van prebasismateriaal („prebasismoederplanten”) moeten aan dezelfde voorschriften voldoen als prebasismateriaal. Prebasismoederplanten en prebasismateriaal moeten gedurende het gehele productieproces worden geïdentificeerd. De verantwoordelijke officiële instantie moet de rasechtheid van de prebasismoederplant vaststellen door de waarneming van de expressie van de kenmerken van het ras. Bovendien moet de rasechtheid van de prebasismoederplant en het afgeleide prebasismateriaal regelmatig worden geverifieerd.

 

(6)

Wanneer materiaal voor certificering bestemd is, moet de rasechtheid worden vastgesteld op basis van een officiële beschrijving van dat ras, waardoor wordt gewaarborgd dat het ras onderscheidbaar, homogeen en bestendig is, op basis van de beschrijving bij de aanvraag tot registratie of van een kwekersrecht of op basis van een officieel erkende beschrijving. In geval van een ras met een officieel erkende beschrijving moet worden vereist dat het ras in een nationaal register is geregistreerd om te waarborgen dat die beschrijving passend is voor het materiaal dat moet worden gecertificeerd.

 

(7)

In geval van prebasis- en basismateriaal moet de rasechtheid ook kunnen worden vastgesteld op basis van een beschrijving bij de aanvraag tot registratie van een ras in een lidstaat en op basis van een beschrijving bij de aanvraag van een...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

 

5.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de geconsolideerde versie, de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers, de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie en tot slot een overzicht van relevante raadplegingen.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.