10,5 miljoen voor duurzame innovaties in Oost-Nederland

Met dank overgenomen van Ministerie van Economische Zaken (EZ) i, gepubliceerd op dinsdag 26 januari 2016, 15:05.

Het ministerie van Economische Zaken, de Europese Unie en de provincies Gelderland en Overijssel investeren samen 10,5 miljoen euro in duurzame innovaties in Oost-Nederland. Samen met het geld dat de bedrijven zelf bijdragen betekent dit een impuls van 26 miljoen euro voor de regionale economie.

Minister Kamp van Economische Zaken: ‘Dit is goed nieuws voor de economie van Oost-Nederland. De bedrijven die deze innovaties tot stand brengen hebben veel potentie. Met deze nieuwe investeringen kunnen ze concurrerender worden. Dat is natuurlijk ook goed voor de werkgelegenheid in Oost-Nederland.’

Een voorbeeld van de dertien nieuwe investeringsprojecten is een consortium van metaalbedrijven uit Gelderland dat 2 miljoen euro subsidie voor het opzetten van een ultramoderne metaalfabriek. Klanten kunnen hun via internet kleinere series producten bestellen, die sneller geleverd worden, tegen een lagere prijs. Andere voorbeelden zijn een productielijn voor lichtgewicht steenstrips en injecteerbare gel tegen artrose.

De metaalfabriek is één van de tien proeftuinen uit de landelijke Smart Industry Actieagenda. In zo’n proeftuin, ofwel Fieldlab, werken bedrijven en kennisinstellingen samen aan slimme productietechnieken. Dat gebeurt door nieuwste productiemiddelen zoals robots en sensors te combineren met software, data en internet. De Fieldlabs worden 4 februari gepresenteerd op het landelijke Smart Industry evenement Boost your Business in Apeldoorn.

Minister Kamp: ‘Smart Industry is van groot belang voor de groei van de Nederlandse economie. In Oost-Nederland liggen hiervoor mooie kansen in de hightech maakindustrie en andere topsectoren zoals voedsel, gezondheid en milieutechnologie.’

De nieuwe investeringen komen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De EU levert hierbij een bijdrage van 5,5 miljoen, het ministerie van Economische Zaken 3,5 miljoen en de provincies 1,5 miljoen. De bedrijven investeren zelf 16 miljoen in de projecten.

In totaal komt er in Gelderland en Overijssel tussen 2014 en 2020 circa 285 miljoen euro beschikbaar voor projecten die bijdragen aan de versterking van Oost-Nederland. Speerpunten van het Operationeel Programma OP-Oost 2014-2020 zijn innovatie en CO2-reductie.