De stad voorbij de staat, Amsterdam

Europe by People
datum 18 april 2016 20:00
plaats Amsterdam
locatie Piet Heinkade 179 Toon locatie
aanwezigen M.G.W. (Monica) den Boer i e.a.
organisatie Europe by People

The EU wants to increase the involvement of cities when making policies; this derives from its City Agenda. National governments are delegating more tasks to municipalities. What does this entail for the duties and authorities of the city? Can the city take on these responsibilities and become an anchor for its citizens. And when they can’t, how does this affect the equality of rights in the Netherlands?

De EU wil steden meer betrekken bij haar besluitvorming, volgt uit haar Stedelijke Agenda. Nationale overheden delegeren ook steeds meer taken aan de gemeenten. Wat betekent dit voor de taken en bevoegdheden van de stad? Kan de stad die nieuwe taken en bevoegdheden wel waarmaken en voor de burgers een nieuw ankerpunt worden - en wat betekent dit eigenlijk voor de rechtsgelijkheid in Nederland, bijvoorbeeld als steden dit niet kunnen?

We nodigen alle Amsterdammers uit zich aan te sluiten bij de stedelijke raad en in gesprek te gaan over de tendensen en nuances in het beleid voor de Europese stad. Met deze vijfde en laatste avond in het bijzonder de relaties tussen steden, staten en de Europese Unie. De relaties tussen steden en “Europa” worden steeds belangrijker. Kan de lokale overheid beter beleid maken dan de nationale overheid doordat ze dichter bij de burgers staat? Welke plaats is er eigenlijk nog voor de natiestaat? Moeten cruciale problemen wel op stedelijk niveau worden aangepakt of maakt de staat zich er te makkelijk van af? Sluit je aan bij de stedelijke raad en praat mee!

With amongst others

P.W. Zuidhof

Assistent professor Modern European history (Amsterdam University)

Monica den Boer

Professor Public Administration (Vrije Universiteit Amsterdam)

Anne van Wageningen

Professor European Studies (Amsterdam University)

P.W. Zuidhof maakt zich sterk voor de stad als plaats van verzet tegen het neoliberale beleid van nationale, Europese en internationale overheden.

Wend de dynamiek van de stad niet aan om de neoliberalisering te herschalen zoals de Stedelijke Agenda voorstelt. Na de ravage die de eurocrisis heeft aangericht, heeft Europa vooral behoefte aan kosmopolitische steden die het tegenovergestelde doen en bijdragen aan de hernieuwing van de democratie, sociale rechtvaardigheid en waardigheid.

Monica den Boer belicht de potentie van samenwerking tussen gemeenten onderling en met de Europese overheden op het gebied van veiligheid.

Nu de stadsoorlogen ook in Europa hun intrede dreigen te doen is het goed de relatie tussen de stedelijke veiligheid van Europese burgers en conflicten elders ter wereld goed waar te nemen en te taxeren op mogelijke aansteekeffecten.

Anne van Wageningen neemt ons mee in een nabije toekomst waarin de steden zich emanciperen van de nationale staten - de uitkomst van de veranderende verhoudingen tussen de Europese Unie, de lidstaten en de steden.

En nu in 2031 zet de conventie de staatkundig ultieme stap om de natiestaat ten grave te dragen. En zonder al te veel ophef. ‘Mensen wonen niet in staten, mensen wonen in steden’, met deze uitspraak heeft de woordvoerder van de conventie deze stap toegelicht.

Read more

EU@AMSTERDAM - Een stedelijke raad

EU@Amsterdam is een verzameling originele en prikkelende essays over de Europese stad. Het boek bespreekt onder meer de verscheidenheid aan bewoners, uiteenlopende stedelijke ontwikkelingen en inzicht in de rol van steden in de Europese integratie in onderlinge netwerken en in verhoudingen tot andere bestuurslagen zoals de nationale staat en Europa.


1.

Meer over...