‘1200 Miljard euro in de pensioenpot, geen indexering en zelfs dreigende korting. Rara hoe kan dat?’

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Lid-Klein i, gepubliceerd op vrijdag 5 februari 2016.

De discussie over de toekomst van het pensioen loopt nu uit in een discussie over de verdeling van de gelden tussen jong en oud. Norbert KIein pleit ervoor om dit op te lossen door de gegarandeerde hoogte van de pensioenen los te laten waardoor de buffereisen zoals die nu door de regering worden vastgesteld, flink verlaagd kunnen worden. Lees verder…

Norbert Klein: “Natuurlijk kunnen we niet in de toekomst kijken, maar toch proberen we dat wel met onze pensioenen door allerlei kunstgrepen toe te passen. Dat is natuurlijk vreemd; we kunnen beter de realiteit onder ogen zien. 

Doordat het pensioen koste wat kost gegarandeerd moet worden, moeten de pensioenfondsen rekening houden met alle mogelijke (doem)scenario’s in de toekomst. Het gevolg is dat de rekenrente waartegen de toekomstige verplichtingen gewaardeerd wordt heel laag is, namelijk slechts 1,6%. In de praktijk zien we echter dat pensioenfondsen een veel hoger rendement halen, namelijk gemiddeld wel 7% ! Het verschil tussen deze percentages wordt niet uitgekeerd maar opgepot, zodat de vereiste buffers gecreëerd worden.

Norbert Klein: “Het kabinet zegt tot nu toe dat als er een hogere rekenrente wordt aangehouden dit ten koste zal gaan van het pensioen van de huidige jongeren. Dit is met een werkelijk rendement van 7% natuurlijk absoluut niet het geval. Pensioenfondsen worden echter gedwongen vast te houden aan die 1,6%. Gevolg:nu al een overborrelende pensioenpot van ruim 1200 miljard die elk jaar alleen maar voller wordt. En toch niet jaarlijks indexeren en zelfs mensen korten op hun pensioen! Dat kun je de burgers toch niet meer uit leggen?  

Dit leidt tot veel onrust en misverstanden zoals beschreven in De Limburger van 24 januari dit jaar en uit het interview met Peter Borgdorff van PFZW in het AD op 2 februari. Het is nu de hoogste tijd voor duidelijkheid en adequate actie. Het is nu aan het kabinet om deze duidelijkheid te geven.

Norbert Klein heeft Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gevraagd naar een reactie op bovengenoemde recente berichten in de pers.