Presidenten Franse en Duitse centrale banken voor oprichting Ministerie van Financiën eurozone

maandag 8 februari 2016, 11:57

DEN HAAG (PDC i) - De presidenten van de centrale banken van Frankrijk en Duitsland stellen de oprichting van een gemeenschappelijk Ministerie van Financiën voor de eurozone i voor. Jens Weidmann (Bundesbank) en François Villeroy de Galhau (Banque de France) schrijven dat in een gezamenlijk opiniestuk in de Duitse krant Süddeutsche Zeitung en in de Franse Le Monde. De eurolanden zouden in het plan een aanzienlijke hoeveelheid soevereiniteit overdragen naar het Europese niveau.

Door de hoge tekorten en de hoge staatsschulden van diverse landen in de eurozone staat Europa ,,duidelijk op een kruispunt”, schrijven de twee in het artikel. Voor Weidmann en Villeroy de Galhau is een nauwere integratie van de Economische en Monetaire Unie i de meest voor de hand liggende manier 'om het vertrouwen in de eurozone te herstellen'.

Naast het oprichten van een Europees Ministerie van Financiën pleiten de presidenten van de invloedrijkste centrale banken in Europa ook voor een 'sterk politiek orgaan voor het nemen van politieke beslissingen, onder parlementaire controle'. Het idee voor een Europees Ministerie van Financiën is niet nieuw, ook in het vijfvoorzittersrapport i werd er al over geschreven.

Bron: Tagesschau.de