IS aanpakken “ja , Nederlandse missie uitbreiden “nee . Wereldmachten spreken zich ook uit voor een staakt-het-vuren

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Lid-Klein i, gepubliceerd op vrijdag 12 februari 2016.

Vorig jaar besloot onze regering om de huidige missie in Irak uit te breiden naar Syrië. Dit als reactie op het verzoek van de VS en Frankrijk om onze militaire bijdrage aan de bestrijding van IS te vergroten. Tevens - zo valt te lezen in een brief van het kabinet - geeft ook de onlangs aangenomen VN resolutie 2254 onze F-16 piloten voortaan ruimte om boven Syrisch grondgebied te vliegen. Zij zouden in het vervolg daar aanvallen kunnen uitvoeren op IS doelen waardoor de aanvoer van materieel en manschappen vanuit IS-gebied in Syrië naar Irak verhinderd zou worden. Onafhankelijke Tweede Kamerlid Klein heeft echter enkele ernstige bedenkingen bij dit kabinetsbesluit. Daarom heeft hij tijdens het plenaire debat twee scherpe moties ingediend.

De situatie nu is geheel anders dan eind 2014. Deze toen door de Kamer goedgekeurde missie in Irak werd destijds namelijk gestart op verzoek van de Iraakse regering. Een dergelijk verzoek vanuit de huidige Syrische regering - hoe verwerpelijk deze ook mag zijn - ligt er momenteel echter niet. Syrië geldt nog steeds als een soevereine staat. Zomaar binnen vliegen met enkele straaljagers is discutabel en zonder toestemming van de legitieme machtshebbers in Syrië. Ook is er nu niet, zoals destijds het gevel was in Irak, een goed uitgewerkt totaal militair plan: de luchtaanvallen in Irak maakten de weg vrij voor grondtroepen die vervolgens de dorpen en steden weer onder Irakees bestuur konden brengen. Een dergelijke brede aanpak ontbreekt wat betreft Syrië momenteel in zijn geheel. “Het laten vallen van bommen zónder dat het karwei vervolgens op de grond wordt afgemaakt is uitermate onverstandig , aldus Klein. “Daarnaast heeft de regering eerder zelf aangegeven dat luchtaanvallen zónder zicht op een politieke oplossing voor het complexe conflict in Syrië onzinnig is. Het zal alleen meer ellende opleveren, en méér munitie voor diegenen die het IS gedachtegoed aanhangen.

Vandaar dat een uitbreiding van de missie zoals de regering onlangs besloten heeft niet de steun van de Vrijzinnige Partij krijgt. We zijn niet per definitie tegen militaire acties, maar deze dienen dan wel te zijn ingebed in een goed doordacht plan, en vergezeld te worden van tenminste uitzicht op een mogelijke politieke oplossing; een oplossing die vrede voor deze regio brengt. Als deze voorwaarden ontbreken, moeten er andere wegen bewandeld worden . Daarom heeft Norbert Klein in de Tweede Kamer twee moties ingediend. Motie 1 met het verzoek aan de regering de missie-uitbreiding te heroverwegen en eerst werken aan een politieke oplossing voor het Syrische conflict, en motie 2 het verzoek aan de regering om te werken aan niet-militaire maatregelen om IS aan te pakken. Beide moties werden alleen gesteund door GroenLinks, de PvdD, de SP en het lid Krol. Ook de PvdA-Kamerleden Jacobi en Dikkers waren niet overtuigd over de uitbreiding van de missie, maar hebben in lijn met de PvdA-fractie tegen de bovenstaande moties gestemd.

Zoals vaker gebeurt haalt de werkelijkheid de vaderlandse politiek met grote vaart in: vannacht kwamen 17 landen en organisaties, waaronder o.a. Rusland, de VS, China, Iran en de Verenigde Naties een bestand overeen. Volgende week dient een staakt-het-vuren in Syrië in te gaan. Daarnaast zal de humanitaire hulp op grote schaal moeten opgevoerd en uitgebreid om het noodlijdende Syrische volk te helpen. “Jammer dat onze moties zijn verworpen. Positief dat er nu in München gewerkt wordt aan een politieke oplossing . aldus Klein.