Film & Debatavond over de Krim, Rotterdam

Erasmusbrug in Rotterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 21 februari 2016 15:00 - 19:00
plaats Rotterdam
locatie Oostmaaslaan 950, 3063 RotterdamInschrijving is geopend tot 21 februari 2016 Toon locatie
aanwezigen H. (Hubert) Smeets, M.E. (Marit) Maij i e.a.
organisatie Foundation Max van der Stoel (FMS)

Op zondag 21 februari vindt er vanuit de organisatie Blini Bioscoop een film- en debatavond plaats over de Krim. In samenwerking met de Foundation Max van der Stoel wordt er gedebatteerd over de Krim en het associatie verdrag tussen de EU en Oekraïne. De film "The Crimean Peninsula: The Resort of Strict Regime" begint om 15:00 uur en rond 17:00 uur zullen we beginnen aan het debat. U bent van harte uitgenodigd deze avond bij te wonen en u mee te laten nemen door film en debat over dit actuele onderwerp.

"The Crimean Peninsula: The Resort of Strict Regime" gaat over de politieke problemen over een periode van 160 jaar Krim-geschiedenis. Van de Russische-Turkse oorlog, van 1853 tot 1856, tot aan nu. Het is een turbulente periode geweest. In de film wordt gedetailleerd teruggekomen op de periode sinds 1920: met het terugtrekken van “wit”, Makhno, rekolonisatie, het rode terreur, oorlog, samenwerking, de door de USSR bedachte overdracht van de Krim aan Oekraïne en nog veel meer. De film toont onmiskenbare documenten, foto’s en video’s die vertellen over de genocide van de inheemse volkeren.

Na afloop van de film is er een paneldebat, bestaande uit onder anderen de volgende sprekers: Marit Maij, Tweede Kamerlid van de PvdA, Hubert Smeets, journalist bij het NRC Handelsblad en Honorata Mazepus, onderzoeker bij het Laboratorium voor Vergelijkend Sociaal Onderzoek aan de Universiteit Leiden. Het debat zal worden geleid door Kido Koenig, trainer en adviseur bij de PvdA. Met dit gevarieerde panel hopen wij een dynamisch debat te creëren over de ontwikkelingen op de Krim.

Op 6 april vind er een referendum plaats over het samenwerkingsverdrag met Oekraïne. Dit samenwerkingsverdrag zorgt voor een betere handelsrelatie tussen de EU en Oekraïne. Daarnaast zorgt dit verdrag voor meer vrede en stabiliteit in Oekraïne zelf, wat Oekraïne een stabieler grensland maakt. Tot slot intensiveert dit verdrag de samenwerking tussen de EU en Oekraïne op het gebied van justitie en veiligheid, democratie en respect voor fundamentele rechten en vrijheden. Mede door deze avond proberen wij aandacht te creëren voor dit referendum en mensen aan te sporen daadwerkelijk te gaan stemmen.

Ga naar de onderstaande link om je in te schrijven:

http://blinibioscoop.rusart.nl/index.php/nl/verwacht-nl/76-the-crimean-peninsula-the-resort-of-strict-regime/registration


1.

Meer over...