Basisinkomen: belangrijk speerpunt Vrijzinnige Politiek

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Lid-Klein i, gepubliceerd op maandag 15 februari 2016.

De arbeidsmarkt is zo veranderd, daar passen nieuwe concepten bij. Sluit dus niet langer de ogen voor het basisinkomen, betoogt Norbert Klein van de Vrijzinnige Partij.

Er komen steeds meer lokale regionale initiatieven voor vormen van een basisinkomen, maar dat is niet meer dan een regelarme bijstand. Het wordt tijd dat de landelijke politiek serieus naar het onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen gaat kijken”, zo stelt Klein.

Om deze reden heeft Norbert Klein op 26 januari de initiatietnota “Zeker Flexibel” in de Tweede Kamer ingediend om het basisinkomen op de agenda te zetten. Een basisinkomen is een vast (maand-)inkomen, dat de overheid aan iedere burger verstrekt of garandeert zonder daar voorwaarden bij te stellen. Norbert Klein gaat graag de open discussie aan met de Tweede Kamer en het kabinet hoe dit het beste vormgegeven kan worden.

Norbert Klein: “De economische crisis, de vele bezuinigingen die hierop volgden en de steeds verdergaande automatisering en robotisering zijn van grote invloed geweest op de arbeidsmarkt. Daarop zullen we met een antwoord moeten komen. Het basisinkomen biedt daarvoor een oplossingsrichting. Het grote voordeel van een basisinkomen is ook dat mensen hiermee meer mogelijkheden krijgen om zichzelf te ontplooien in de richting die zij zelf kiezen, een zeer belangrijk uitgangspunt voor vrijzinnige politiek.”

Deze initiatiefnota is door de Tweede Kamer nu in behandeling genomen. Dat betekent een reactie aan het kabinet gevraagd is. Dan zullen de fracties reageren en in een notaoverleg later dit jaar bespreken.

Voor de initiatiefnota klik je hier: Initiatiefnota basisinkomen

De initiatiefnota is ook in het Engels beschikbaar. English version Basicincome