Klijnsma: ‘De grootste uitdaging van Europa zit in de hoofden van Europeanen’

Met dank overgenomen van Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i, gepubliceerd op vrijdag 19 februari 2016, 9:43.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma i was op 18 februari bij het Europees Economisch en Sociaal Comité i. Daar lichtte ze toe wat Nederland als EU-voorzitter wil.

Het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) bestaat uit vertegenwoordigers van werkgevers, werknemers en maatschappelijke organisaties. Het adviseert over sociaaleconomische vraagstukken. Klijnsma ging dieper in op de punten fatsoenlijk werk, aanpak van werkgerelateerde kanker en armoedebestrijding.

Zijden draad

In haar toespraak tot het comité zei Klijnsma dat de grootste uitdaging van Europa zich momenteel bevindt in de hoofden van Europeanen. ‘Deze zijn gevuld met scepsis. Europa kan de problemen niet meer aan. Daarnaast is er een flinke dosis wantrouwen. We worden opgeslokt door een groot en onhandelbaar Europa, denken veel Europeanen. En dat terwijl Europa als een geheel verder weg lijkt dan ooit. De verbinding is een zijden draad geworden.’

‘Met de problemen die we voor onze kiezen krijgen is het makkelijk om in de waan van de dag te leven. Maar we moeten ook naar de toekomst kijken en ons blijven ontwikkelen. In de 21e eeuw blijven kennis en innovatie de belangrijkste garanties voor het concurrerende vermogen van Nederland en onze Unie. Met goed beleid stimuleren we de bedrijven die over vijf of tien jaar extra werkgelegenheid creëren. Dit past goed binnen de Europese agenda voor banen en groei. Het Nederlands voorzitterschap wil dit ondersteunen,’ aldus de staatssecretaris.

Toekomst voor mensen

Klijnsma benadrukte dat een fatsoenlijk Europa niet alleen fatsoenlijk werk biedt, maar ook een toekomst aan mensen. ‘De crisis heeft ons hard geraakt en de armoede is over de gehele EU toegenomen. Dat is een doorn in mijn oog. Het is echt tijd om het tij te keren en ons gezamenlijk in te zetten om het aantal mensen dat in armoede leeft te verminderen. Om die reden is armoedebestrijding één van de prioriteiten tijdens het Nederlandse voorzitterschap.’