Meer vrijheid door Flexibele AOW

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Lid-Klein i, gepubliceerd op vrijdag 19 februari 2016.

flex aow 19-2
Bron: Fractie 50PLUS
Het Tweede Kamerlid Norbert Klein pleit voor meer keuzevrijheid voor mensen. De vrijheid om zelf te kunnen kiezen hoe zij hun leven vorm willen geven. Daartoe heeft hij vrijdag 19 februari het initiatiefwetsvoorstel voor flexibilisering van de AOW bij de Tweede Kamer ingediend. De Wet en de Toelichting is door Norbert Klein voor commentaar en reacties als eerste aangeboden aan Liane den Haan, directeur/bestuurder van de ANBO.

Mensen werken in deeltijd, doen aan vrijwilligerswerk, worden zzp’er en kiezen ervoor om langer door te werken of juist eerder te stoppen. Zelfs op het gebied van pensioenen is er al veel te kiezen. Eerder of later met pensioen gaan behoort al jaren tot de mogelijkheden. Daar hoort dan logischerwijs ook een flexibele AOW bij, waarbij mensen zelf kunnen kiezen wanneer zij het AOW in laten gaan. Enquêtes door de Telegraaf en recent door de ANBO laten zien dat mensen veel zien in een flexibele AOW. Momenteel is de AOW-leeftijd één vaste leeftijd waar niet van kan worden afgeweken. Liane den Haan (ANBO): “Een one-size-fits-all, zo is de AOW nu vormgegeven. Uit onze enquête van vorige week blijkt dit totaal niet aan te sluiten bij de wensen van mensen. Maar liefst 70% van de deelnemers aan het ANBO-onderzoek over de Flexibele AOW vindt flexibilisering een goed plan. Deze initiatief-wet geeft een antwoord op wat in de samenleving leeft. 

In het wetsvoorstel van Norbert Klein wordt het mogelijk de AOW 5 jaar eerder of 5 jaar later op te nemen. Het gevolg is dat de hoogte van de AOW naar rato naar beneden of naar boven wordt aangepast. Per saldo ontvangt de gepensioneerde ongeveer hetzelfde in zijn leven, waardoor de maatregel budgetneutraal uitgevoerd kan worden. Een variant hierop is ook mogelijk, waarbij mensen de AOW deels eerder of later laten ingaan. Hierdoor wordt het mogelijk voor mensen om eerst minder te gaan werken voordat zij geheel stoppen met werken. Het voordeel van AOW in deeltijd is dat mensen ervoor kunnen kiezen om de overgang naar pensionering geleidelijker te laten verlopen.

Norbert Klein: “Wat mensen ook kiezen, het zijn keuzes die de mensen zélf maken. Een dienstbare overheid dient deze keuzevrijheid van vrije mensen te stimuleren en te faciliteren. Flexibilisering van de AOW draagt daaraan bij. 

Achtergrond:

  • De Tweede Kamer heeft in december 2013 met grote meerderheid een motie van het lid Klein aangenomen waarin de regering verzocht wordt de AOW te flexibiliseren. De motie werd aangenomen door VVD, PvdA, PVV, D66, GroenLinks, PvdD, 50PLUS en Bontes.
  • Staatssecretaris Jetta Klijnsma heeft daar op 16 februari 2015 afwijzend op gereageerd.
  • Daarop heeft het Kamerlid Norbert Klein aangekondigd om zelf een wet hiervoor te maken.