Roepen om terreurrisico’s uit te sluiten is mensen belazeren.

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Lid-Klein i, gepubliceerd op dinsdag 29 maart 2016.

In het debat over de aanslagen in Brussel had Norbert Klein (Vrijzinnige Partij) de volgende bijdrage.

We leven in een wereld vol gevaar. Dat is vandaag net als gisteren, en ook niet anders dan vroeger ‘toen geluk nog heel gewoon was.’

Als we niet worden geveld door natuurrampen, dan zijn er wel oorzaken zoals verkeersongelukken, geweld of terreur die ons proberen te vloeren.

Vandaag richten wij ons op terreur. Terreur gepleegd door enkelen die besluiten hun utopische, al dan niet godsdienstige idealen met geweld na te streven, is helaas ook van alle tijden. Het leed wat zij veroorzaken is groot. Dat hebben we de afgelopen dagen, maanden jaren helaas weer kunnen zien. Tientallen doden en honderden gewonden; het maken van zoveel mogelijk slachtoffers lijkt het voornaamste doel.

‘Lijkt’, want wie verder kijkt, ziet het echte gevaar dat van terrorisme uitgaat: het zaaien van verdeeldheid. Terroristen willen dat we bang worden. Doel is dan om al díe dingen op zeep te helpen die onze vrije samenleving kenmerkt en mogelijk maakt: vrij reizen, het vrije woord, vrijzinnigheid, elkaar ontmoeten in openbare gelegenheden. Zij willen dat we zó bang worden dat we belangrijke garanties die deze vrije samenleving biedt, zoals privacy en rechtsbescherming, zelfstandig overboord gooien door bijvoorbeeld de grenzen te sluiten, afluistermogelijkheden te vergroten en mensen meer en meer preventief in voorlopige hechtenis te plaatsen. Dat zijn geen oplossingen. Risico’s blijven risico’s. Roepen om deze risico’s uit te sluiten mensen is belazeren en toegeven. Ja, we moeten ons blijven verdedigen.

Maar op het moment dat wij vrijwillig onze vrijheden gaan kortwieken, hebben de terroristen daadwerkelijk hun doel bereikt. Vooral wij, de verstandige politici, dienen in dit kader het hoofd koel te houden. Ik citeer: ‘wie de destructieve werking van terrorisme daadwerkelijk wil begrijpen, moet zich richten op de reactie van de staat. Een staat die open en betrekkelijk vrije samenlevingen in naam van terrorismebestrijding geleidelijk doet veranderen in politiestaten geeft terroristen hun zin.’ Einde citaat van Aaron Grunberg in de Volkskrant van afgelopen woensdag.

En zo is het. Meer dan de mij toegewezen 1,5 minuut heb ik dan ook niet nodig.