Slotlezing - Het Democratiedebat, Utrecht

Utrecht Centraal
© Kevin Bergenhenegouwen / PDC
datum 14 juni 2016 19:45
plaats Utrecht
aanwezigen A. (André) Rouvoet i, S.M.J.G. (Sharon) Gesthuizen i e.a.
organisatie SIB-Utrecht

De democratie staat onder druk. Het radicale idee van zelfbestuur valt ten prooi aan welbespraakte demagogen, apathische burgers en machtsbeluste politici en lobbyisten. Belangen die ver afstaan van die van de burger lijken te beslissen en besluitvorming vindt plaats in sferen waar Socrates en Locke van zouden gruwelen. Wat ooit begon in de bergen van de Peloponnesos lijkt te sneuvelen in de achterkamers van Brussel en Den Haag.

Maar moeten we de zaken wel zo negatief voorstellen? Is de democratie werkelijk in een crisis? Zijn de veranderingen die we vandaag de dag opmerken in ons democratische bestel uitsluitend negatief?

Tijdens het Democratiedebat willen we ingaan op vragen als deze. Met een vijftal bekende en deskundige denkers reflecteren we op de democratische praktijk van vandaag. We discussiëren over de problemen van het verleden en de kansen voor de toekomst. We praten over burgerparticipatie met hoogleraar Sociologie Paul Dekker, over democratische innovatie met directeur van Netwerk Democratie Josien Pieterse, over de rol van de media in de democratie met oud-hoofdredacteur van het NOS Journaal Hans Laroes en over ideologie en partijpolitiek met oud-lijsttrekker van de ChristenUnie André Rouvoet en SP-kamerlid Sharon Gesthuizen.


1.

Meer over...