PvdA, SP en GroenLinks willen parlementaire hoorzitting fiscale constructies

Met dank overgenomen van V.A. (Ed) Groot i, gepubliceerd op zondag 10 april 2016, 18:37.

Samen met mijn collega's van de SP en GroenLinks stel ik voor om een parlementaire hoorzitting te houden over belastingconstructies die via Nederland lopen. We nemen dit gezamenlijke initiatief naar aanleiding van de Panama Papers en het recente SOMO-onderzoek in opdracht van de FNV naar belastingontwijkende constructies door Nederlandse multinationals.

Met de hoorzitting willen we dieper inzicht krijgen in de aard en omvang van internationale fiscale constructies, de samenhang met het Nederlandse fiscale verdragsbeleid en in hoeverre de belastingdienst in staat is effectief op te treden tegen internationale belastingfraude en -ontwijking.

Wij willen de organisaties naar de Tweede Kamer roepen die naar boven zijn gekomen via de Panama Papers, waaronder Infintax, het belastingadvies- en trustkantoor dat de Nederlandse partner is van het Panamese Mossack Fonseca en gevestigd is aan de Amsterdamse Zuidas. Ook de fiscale constructies die gebruikt worden door multinationals, onder meer Ikea, Starbucks en Google, zullen aan de orde komen. Ook willen wij spreken met de FIOD, het team Constructiebestrijding van de belastingdienst en enkele experts op het gebied van fiscale constructies.

Bij eerdere hoorzittingen over brievenbusmaatschappijen van de trustsector en belastingconstructies van multinationals weigerden verschillende genodigden te komen. Dat is voor de PvdA, SP en GroenLinks niet langer een optie. Gezamenlijk kijken wij daarom naar de mogelijkheid om voor het eerst het middel van de parlementaire ondervraging in te zetten. Deze onlangs voorgestelde vorm van ondervraging is reeds mogelijk binnen de huidige wet op de Parlementaire Enquête en heeft als voordeel dat de genodigden op relatief korte termijn onder ede kunnen worden verhoord. Dit onderwerp leent zich bij uitstek voor deze opzet.