Verordening 2016/591 - Wijziging van Verordening (EU) nr. 1370/2013 houdende maatregelen tot vaststelling van steun en restituties in het kader van de gemeenschappelijke marktordening voor landbouwproducten, wat de toepasselijke kwantitatieve beperkingen voor de aankoop van boter en mageremelkpoeder betreft

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze verordening is op 19 april 2016 gepubliceerd en is op 20 april 2016 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Verordening (EU) 2016/591 van de Raad van 15 april 2016 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 1370/2013 houdende maatregelen tot vaststelling van steun en restituties in het kader van de gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten, wat de toepasselijke kwantitatieve beperkingen voor de aankoop van boter en mageremelkpoeder betreft

officiële Engelstalige titel

Council Regulation (EU) 2016/591 of 15 April 2016 amending Regulation (EU) No 1370/2013 determining measures on fixing certain aids and refunds related to the common organisation of the markets in agricultural products, as regards applicable quantitative limitations for the buying-in of butter and skimmed milk powder
 
Rechtsinstrument Verordening
Wetgevingsnummer Verordening 2016/591
Origineel voorstel COM(2016)208 NLEN
Celex-nummer i 32016R0591

3.

Key dates

Document 15-04-2016; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 19-04-2016; PB L 103 p. 3-4
Inwerkingtreding 20-04-2016; in werking datum publicatie +1 zie art 2
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

19.4.2016   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 103/3

 

VERORDENING (EU) 2016/591 VAN DE RAAD

van 15 april 2016

tot wijziging van Verordening (EU) nr. 1370/2013 houdende maatregelen tot vaststelling van steun en restituties in het kader van de gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten, wat de toepasselijke kwantitatieve beperkingen voor de aankoop van boter en mageremelkpoeder betreft

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 43, lid 3,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De sector melk en zuivelproducten ondergaat momenteel een aanhoudende periode van ernstige marktonevenwichtigheden. Terwijl de mondiale invoervraag naar melk en zuivelproducten in 2015 over het algemeen stabiel is gebleven in vergelijking met de situatie in 2014, is de productie in de Unie en de andere belangrijke exporterende regio's aanzienlijk toegenomen.

 

(2)

Investeringen in de capaciteit van de melkproductie in de Unie om te zijn voorbereid op het aflopen van de melkquotaregeling en in het licht van de positieve vooruitzichten op de wereldmarkt voor de middellange termijn hebben ertoe geleid dat de melkproductie in de Unie gestaag toeneemt. De overtollige melk wordt verwerkt tot producten die gedurende een lange tijd kunnen worden opgeslagen, zoals boter en mageremelkpoeder.

 

(3)

De prijzen van boter en mageremelkpoeder in de Unie zijn in 2014 en 2015 derhalve gedaald, voor mageremelkpoeder tot het niveau van de openbare-interventieprijs. De prijzen voor boter liggen voorlopig nog boven de openbare-interventieprijs, maar staan onder neerwaartse druk.

 

(4)

In Verordening (EU) nr. 1370/2013 van de Raad (1) zijn kwantitatieve beperkingen vastgelegd voor de aankoop van boter en mageremelkpoeder tegen de in die verordening bedoelde vaste prijs. Zodra die drempels zijn bereikt, moeten de aankopen worden verricht via een openbare inschrijving ter bepaling van de maximale aankoopprijs.

 

(5)

Bij Gedelegeerde Verordening (EU) 2015/1549 van de Commissie (2) is bij wijze van buitengewone maatregel de start van de openbare-interventieperiode voor boter en mageremelkpoeder in 2016 vervroegd naar 1 januari, zodat de openbare-interventieregeling ononderbroken kan worden ingezet in de door markverstoringen getroffen sector melk en zuivelproducten.

 

(6)

In de aanvullende openbare-interventieperiode die bij Gedelegeerde Verordening (EU) 2015/1549 voor 2016 is geopend, is de helft bereikt van de hoeveelheid mageremelkpoeder die op grond van de in Verordening (EU) nr. 1370/2013 van de Raad vastgelegde kwantitatieve beperking in aanmerking komt voor aankoop tegen een vaste prijs.

 

(7)

Om de sector melk en zuivelproducten in de huidige moeilijke marktsituatie een nieuw evenwicht te helpen vinden en om het vertrouwen in de doeltreffendheid van de openbare-interventiemechanismen te vrijwaren, is het passend de kwantitatieve beperkingen in 2016 voor de aankoop van boter en mageremelkpoeder tegen een vaste prijs te versoepelen.

 

(8)

Indien vóór de inwerkingtreding van deze verordening een openbare inschrijving in gang wordt gezet, mogen de hoeveelheden die eventueel in het kader van die inschrijving worden aangekocht, niet in aanmerking worden genomen voor de bepaling van de hoeveelheden boter en mageremelkpoeder die in 2016 tegen een vaste prijs mogen worden aangekocht.

 

(9)

Om ervoor te zorgen dat de in deze verordening vastgestelde tijdelijke maatregelen een onmiddellijk effect op de markt hebben en bijdragen aan de stabilisering van de prijzen, moet deze verordening in werking treden op de datum na die van de bekendmaking ervan,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.