Brodski en het Rusland van nu, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 22 mei 2016 20:00
plaats Amsterdam
locatie De Balie Toon locatie
aanwezigen V.V. (Vladimir) Poetin i e.a.
organisatie De Balie i

De illustere rechtszaak tegen Iosif Brodski in 1964 stond symbool voor de angst voor dissidente geluiden in de Sovjet-Unie. Nu, 50 jaar later, staat onder het regime van president Poetin de pers- en literaire vrijheid in Rusland opnieuw onder druk. Wat kunnen we leren van het verleden? En welke ontwikkelingen vinden er plaats in het Rusland van nu? In De Balie praten we door over pers- en literaire vrijheid in Rusland en kijken we naar het theaterstuk ‘Bent u bevoegd als dichter’; het unieke stuk van Nina Targan Mouravi over de rechtszaak tegen Brodski.

In februari 1964 werd dichter en latere Nobelprijswinnaar Iosif Brodski (1940-1996) in een verzonnen feuilleton in een Leningradse krant verdacht van ‘parasitisme’. Het mondde uit in een beruchte rechtszaak. Brodski werd uitgemaakt voor een arrogante nietsnut met anti-Sovjet ideeën die zich ten onrechte dichter noemde. Het proces veroorzaakte dankzij journaliste Frida Vigdorova (1915-1965) veel ophef. Vigdorova notuleerde uit eigen beweging en zonder toestemming van de rechter en zorgde ervoor dat de inhoud naar het Westen uitlekte. Deze rechtszaak is nu voor het eerst naar het Nederlands vertaald en wordt opgevoerd in De Balie. Nina Targan Mouravi vertaalde de notulen en schreef het toneelstuk: ‘Bent u bevoegd als dichter?’.

Voormalig KGB-agent Vladimir Poetin staat op de lijst van de meest autoritaire wereldleiders. Gebrek aan openbare kritiek houdt een systeem van censuur in stand. Activisten hebben te maken met rechtszaken en fysieke bedreigingen. Rechtszaak na rechtszaak komt echter in internationale opspraak, met als bekendste voorbeeld de arrestaties van de leden van Pussy Riot. Staat de pers- en literaire vrijheid echt zo onder druk? Volgens Derk Sauer is Rusland onder Poetin “terug bij af”. Terug, misschien wel, bij het Rusland van Brodski.

Met voorafgaand aan het toneelstuk een inleiding door Brodskikenner Michel Krielaars (NRC) over het levensverhaal en de relevantie van de dichter Iosif Brodski. En slavist Kees Verheul praat over zijn jarenlange vriendschap met de Nobelprijswinnaar. Na afloop praten we over de huidige toestand van persvrijheid en literatuur in het Rusland van president Poetin met onder meer Slavist en journalist Eva Cukier en Sander Brouwer, universitair docent Slavische talen.

Cast:

Rechter: Saveljeva Gerrie de Vries

Iosif Brodski: Thomas Beijer

Raadsvrouw Toporova: Ilona Scharree

Frieda Vigdorova: Janet van Bavel

Officier van justitie Sorokin: Eelco den Boer

Getuige Groedinina; Tonie van Marle

Getuige Logoenov: Marius Jaspers

Getuige Romasjova: Sylvia Hubers

Getuige Admoni: Remco Polman

Getuige Etkind: Paul Hof

Getuige Smirnov: Vincent Klos

Getuige Denisov: Gert-Jan Odijk

Getuige Nikolajev: Geerten Kooi

Getuige Vojevodin: Vincent Hoberg

Jurylid Lebedeva; Nina Targan Mouravi

Tekst: Frieda Vigdorova

Vertaling en bewerking: Nina Targan Mouravi

Redactie: Tim Wagemakers (De Balie)


Inhoudsopgave

  1. De Balie
  2. Meer over...

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg i is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...