9 - 20 mei: Expositie 'Vrede en veiligheid in Europa - niet alleen woorden maar ook daden', Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen

In het gemeentehuis van Den Haag kunt u van 9 mei, de dag van Europa, tot en met 20 mei een expositie bezoeken over 'Vrede en veiligheid in Europa: niet alleen woorden maar ook daden´

Hier kunt u zien hoe in Den Haag zowel tijdens het EU voorzitterschap i van Nederland alsook daarbuiten aan vrede en veiligheid in Europa wordt gewerkt.

Den Haag, stad van vrede en recht, is de thuisbasis van Europol, Eurojust en van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie en het Informatiebureau van het Europees Parlement. Deze tentoonstelling is een gezamenlijke inspanning van deze vier instellingen en de Gemeente Den Haag.

De tentoonstelling is gratis te bezoeken op werkdagen van 7.00-19.00 uur in het Atrium van het gemeentehuis van Den Haag (Spui 70).

Lees meer


1.

Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland (EUinNL)

Als vertegenwoordiging van Brussel heeft deze instelling twee kerntaken: pers- en publieksvoorlichting en het rapporteren van gebeurtenissen in Nederland aan Brussel. Daarnaast onderhoudt de Vertegenwoordiging diplomatieke relaties met onder andere ambassades en ministeries in Nederland.

Het communiceren van de Europese boodschap naar de Nederlander gebeurt op verschillende manieren. Medewerkers beantwoorden bijvoorbeeld vragen en geven workshops of lezingen door het land. Ook organiseert en subsidieert de Vertegenwoordiging nationale en lokale projecten.

2.

Europese politiedienst (Europol)

Dit EU-agentschap i verzamelt en analyseert inlichtingen over criminele activiteiten en probeert zo internationale criminaliteit in de Europese Unie i tegen te gaan. Europol beheert een database met gegevens over criminelen en criminele netwerken in heel Europa. Het agentschap kan op deze manier de samenwerking tussen politiediensten in de Europese lidstaten i ondersteunen, omdat het uitgebreide informatie biedt over internationale georganiseerde misdaadnetwerken.

3.

Europees orgaan voor de justitiële samenwerking (Eurojust)

Dit agentschap i heeft tot doel de bestrijding van zware, georganiseerde en grensoverschrijdende misdaad door de bevoegde instanties in de lidstaten te verbeteren. Eurojust ondersteunt en versterkt de coördinatie van onderzoeken en vervolgingen van ernstige criminaliteit waar twee of meer lidstaten bij betrokken zijn. Ook staat het de lidstaten bij om ervoor te zorgen dat onderzoek en vervolging doeltreffender worden. Eurojust bestaat uit officieren van justitie en andere openbare aanklagers, rechters en politieambtenaren.

Deze organisatie onderscheidt zich van de Europese Politiedienst (Europol) door zich vooral te richten op het bevorderen van samenwerking tussen de justitiële autoriteiten in de lidstaten. Europol houdt zich meer bezig met de informatie-uitwisseling tussen politiediensten.

4.

Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland (EPinNL)

In elk van de lidstaten heeft het Europees Parlement i minstens één bureau. Voor Nederland is dat het Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland. Grote landen als Frankrijk, Duitsland, Spanje hebben meerdere bureaus.

Het bureau bevindt zich aan de Korte Vijverberg in Den Haag. Het pand - het Huis van Europa i - wordt gedeeld met de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie i.

5.

Meer over...