Debat over de vercommercialisering van de wetenschap, Wageningen

Kerk in Wageningen
datum 19 mei 2016 19:30
plaats Wageningen
locatie Café The Spot, Bronland 1 Toon locatie
aanwezigen J.J. (Jasper) van Dijk i e.a.
organisatie Socialistische Partij (SP) i

De wetenschap staat onder druk. Universiteiten zijn voor financiering steeds afhankelijker geworden van het bedrijfsleven. Daarom organiseren we een debat over de vercommercialisering van de wetenschap op 19 mei in Wageningen.

Steeds vaker is er sprake van belangenverstrengeling en excessen waarbij bedrijven de resultaten van onderzoek konden beïnvloeden, ook wel WC eend-wetenschap genoemd. ‘Wij van WC-Eend adviseren WC eend’: onderzoek waarbij de conclusies verdacht veel lijken op reclame voor de opdrachtgever. Ook is er te weinig ruimte voor langdurig, fundamenteel en van het bedrijfsleven onafhankelijk onderzoek naar belangrijke (maatschappelijke) vraagstukken.

Het debat wordt gevoerd door: Hoogleraar Bos- en Natuurbeleid Bas Arts, filosoof en universitair docent Leon Pijnenburg, student Internationale ontwikkelingsstudies Suzanna van der Meer en SP-Kamerlid Jasper van Dijk. Het debat begint om 19.30, inloop vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis.

Wil je op de hoogte blijven of in je eigen stad een actie of debat (mee) organiseren? Stuur dan een email naar Sandra Beckerman.


1.

Socialistische Partij (SP)

De SP is een socialistische, eurosceptische partij. De partij werd opgericht in 1972 en kent vooral een sterke lokale, actiegerichte basis. De SP wil 'een samenleving waarin menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit voorop staan'. Sinds 13 december 2023 is Jimmy Dijk i politiek leider.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i haalde de SP vijf zetels, een verlies van vier zetels ten opzichte van de verkiezingen in 2021. De partij heeft drie zetels in de Eerste Kamer i en momenteel geen zetels in het Europees Parlement.

2.

Meer over...