Vrij zijn

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op donderdag 5 mei 2016, column.

Vandaag vieren we de vrijheid. Vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Vrijheid om je leven te kunnen leiden zonder dat anderen je beperkingen opleggen.

Van huis uit heb ik meegekregen hoe belangrijk die vrijheid is. Mijn vader streed tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Rotterdamse verzet. In oktober 1944 werd hij opgepakt en stevig ondervraagd. De dag voordat hij niet alleen van zijn vrijheid maar ook van zijn leven beroofd zou worden, werd hij gelukkig samen met andere verzetsmensen bevrijd.

Mijn vader leerde mij dat ieder mens een vrij leven verdient. Geen muren om je heen, niet afgezonderd van anderen. Geen oorlog en geweld, maar veiligheid en geborgenheid. Maar mijn vader leerde mij ook dat vrijheid verder gaat dan dat. Vrijheid betekent ook het recht voor ieder mens om zich te ontplooien. Gelijke kansen in de samenleving.

Anno 2016 lijkt vrijheid voor ons soms vanzelfsprekend. Maar dat is het niet. Denk aan de mensen in Syrië die doodsangsten uitstaan. De mensen in Afghanistan en Irak die hun land kapot hebben zien gaan. De gevechten in Mali. En aan alle landen waar mensen onderdrukt worden. Waar mensen gediscrimineerd worden om wie ze zijn of waar ze vandaan komen. Ver van huis, maar tegelijk ook dichtbij: in ons eigen land.

Strijd voor vrijheid zal altijd nodig zijn. Het is onze taak om op te staan als mensen onderdrukt worden. Want iedereen verdient een veilig bestaan met gelijke kansen. Toen én nu. Daar én hier.

Emile Roemer