28 mei 2016 - de Raad opent zijn deuren voor het publiek

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op woensdag 25 mei 2016.

Europe day 2016

21/05/2016

To celebrate Europe day, EU institutions open their doors to the public

In het kader van de open dag van de Europese instellingen openen de Europese Raad en de Raad van de Europese Unie - de 2 instellingen waarin de EU-lidstaten bijeenkomen - hun deuren op zaterdag 28 mei van 10 tot 18 uur, met rondleidingen, activiteiten en informatiestands.

Rondleidingen in het gebouw

Bezoekers kunnen in de voetsporen treden van de staatshoofden en regeringsleiders van de 28 lidstaten, met personeelsleden als hun gids. Het traject door het Raadsgebouw gaat van de VIP-ingang tot de vergaderzalen. Tussen 10.00 en 17.00 uur zijn er rondleidingen in het Nederlands, het Frans, het Duits en het Engels.

Infostand van de lidstaten

De 28 lidstaten delen een gemeenschappelijke stand waar bezoekers informatie kunnen krijgen over hoe elk land deelneemt aan de werkzaamheden van de Unie. Men kan er de landen en culturen ontdekken en zelfs enkele traditionele gerechten proeven. Bepaalde lidstaten, zoals Cyprus, Slovenië en Hongarije, laten bezoekers ook genieten van traditionele muziek en/of dans. De volledige lijst vindt u op de website van de open dag (link onderaan op deze pagina).

Centraal archief / Bureau Overeenkomsten

Bezoekers kunnen ontdekken, met toelichting door de archivarissen van de Raad, hoe en waar de verdragen en andere belangrijke Europese overeenkomsten werden ondertekend. Ook krijgen zij de kans om de originele exemplaren of exacte kopieën van enkele van die historische documenten in te kijken, zoals het origineel van de in 1975 ondertekende Overeenkomst tussen de Staten van Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan en de Europese Economische Gemeenschap, of een authentieke kopie van het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap, dat in 1957 in Rome werd ondertekend.

De Raad online: bezoekers zullen worden aangemoedigd deel te nemen aan interactieve spelletjes, verrassende feiten over Europa te ontdekken, foto's te nemen en hun indrukken over de Raad te delen met vrienden op sociale media.

Tot slot biedt de Raad ook plaats aan infostands van andere EU-instellingen en -organen, zoals de Europese Centrale Bank (ECB), de Europese Investeringsbank (EIB) en Frontex. Ook de missie EUNAVFOR MED operation SOPHIA, die in de Middellandse Zee optreedt tegen netwerken van mensensmokkelaars en -handelaars, zal zijn vertegenwoordigd.

Praktische informatie

De open dag vindt plaats in het Justus Lipsiusgebouw, Wetstraat 175 in Brussel.

Wegens het dreigingsniveau dat momenteel in België geldt, zullen in en rond de instellingen extra veiligheidscontroles worden uitgevoerd. Voor een vlot verloop van die controles wordt bezoekers verzocht geen bagage of andere grote voorwerpen mee te brengen.

Bezoekers worden aangemoedigd gebruik te maken van het openbaar vervoer. Er zal ook de hele dag een treintje tussen de instellingen in de Europese wijk rijden.

Toegang voor de pers

De media die tijdens de open dag het Justus Lipsiusgebouw willen betreden, kunnen voor vragen en een vlotte toegang contact opnemen met de persdienst.