De huurder is geen melkkoe

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op vrijdag 3 juni 2016, column.

Een half miljoen huurders heeft iedere maand moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Zij zijn meer dan de helft van hun inkomen kwijt aan het betalen van de huur. Toch is dat voor PvdA en VVD nog niet genoeg. Zij dreigen met een nieuwe korting op de huurtoeslag.

Huurders hebben het zwaar. De gemiddelde huurstijging van de laatste jaren bedraagt zo’n 100 euro per maand. Sommige huurders hebben de huur zelfs met 28 procent omhoog zien gaan.

Ik ben het meer dan zat dat partijen als de VVD en de PvdA de huurder als melkkoe gebruiken. Het gaat hier wel om een grondrecht, een dak boven je hoofd, een veilige en fijne plek om te kunnen wonen. Daar vraag je geen woekerprijzen voor, maar dat houd je betaalbaar. Blok, de verantwoordelijke minister, wordt daarom op ons initiatief op het matje geroepen in de Tweede Kamer.

Het is volstrekt onverantwoord hoe dit kabinet eerst de huren jarenlang verhoogt om vervolgens de huurtoeslag te verlagen. Ziet u het al gebeuren dat dit bij de hypoheekrenteaftrek voor de allergrootste huizen zou gebeuren? Nee hoor, aan die villasubsidie verandert voorlopig helemaal niks.

Dat bevestigt voor mij waar het kabinet Rutte-Asscher voor staat. Het is het kabinet van de groeiende ongelijkheid. Zo vurig als VVD en PvdA aan elkaar vasthouden, zo fanatiek vergroten ze de kloof in de samenleving.