VVD krijgt rood potlood niet van tafel

Met dank overgenomen van J. (Joost) Taverne i, gepubliceerd op dinsdag 7 juni 2016, 3:13.

De liberalen willen het na negen jaar weer proberen: elektronisch stemmen. Maar de PvdA twijfelt over het effect en de kosten ervan.

Het klinkt zo logisch in een tijd van contactloos betalen en belastingaangiftes per tablet: elektronisch stemmen. Toch dreigt de initiatiefwet van VVD-Kamerlid Joost Taverne, die regelt dat gemeenten daarmee bij verkiezingen kunnen experimenteren vandaag te sneuvelen in de Kamer.

Na vier jaar voorbereiding besprak de volksvertegenwoordiging de afgelopen weken Tavernes voorstel; debatten die voor de VVD'er als een koude douche moeten hebben gevoeld. SP, D66, CDA en PVV legden hem het vuur aan de schenen, maar ook coalitiepartner PvdA, op voorhand positief, voegde zich tot zijn verrassing bij de criticasters.

Kern van Tavernes voorstel is dat kiezers in het stemlokaal op een computer de kandidaat van hun keuze kunnen aanvinken. Daar krijgen ze een printje van dat ze na controle in de stembus werpen.

Die stemmen kunnen vervolgens 's avonds met een elektronische stemmenteller worden geturfd. Dat levert een snellere en zorgvuldiger uitslag op, meent de VVD'er, plus een procedure die maakt dat meer gehandicapten zelfstandig kunnen stemmen.

De Tweede Kamer vindt dat Taverne zijn voorstel niet goed genoeg heeft doordacht. Hij veronderstelt dat nedrijven fraudebestendige stemapparatuur gaan ontwikkelen, zodra zijn voorstel wet is geworden. Maar daar gelooft de PvdA 'geen bal' van. Zoek eerst uit wat er al te koop is en stem daarop je wet af, zeggen de sociaaldemocraten. Ook de oppositiefracties D66 en CDA redeneren. Zij doen die de wet af als lege huls.

Verder hekelt de Kamer de kosten. Taverne schat het prijskaartje op 20 miljoen euro bij een experiment bij tien procent van de stemlokalen. Dus 200 miljoen euro als het er landelijk van komt, rekent SP'er Ronald van Raak door.

"Democratie is niet alleen niet voor bange mensen, zoals Frits Bolkestein zei, het is ook niet gratis", houdt Taverne zijn collega's voor. "Andere moderniseringen waar deze Kamer breed voorstander van is, kosten ook geld."

De Kamer zou afgelopen week over het voorstel stemmen, maar Taverne stelde dit uit tot vandaag in de hoop nog 'misverstanden' te kunnen wegnemen bij andere partijen. Dat lijkt ijdele hoop.

"Waarom moet het nu met stoom en kokend water?", zegt PvdA-Kamerlid Astrid Oostenbrug. "Kom eerst met een sterkere onderbouwing naar de Kamer toe."

Taverne is not amused en verwijt de PvdA dat ze draait en geen oog heeft voor de belangen van gehandicapten. Hij wijst op de inspanningen van de PvdA om het VN-gehandicaptenverdrag dit voorjaar geratificeerd te krijgen.

"Eigenlijk is dit de eerste invulling van het verdrag", redeneert hij. Daarom vindt Taverne het des te onvoorstelbaarder dat de sociaaldemocraten zijn plannen nu torpederen.