Samen met Groot-Brittannië staan we sterker - Hoofdinhoud
Als je snel wilt gaan, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan samen. Alleen slaan Europese landen geen deuk in een pakje boter op het wereldtoneel. De belangrijkste problemen van dit moment zijn grensoverschrijdend en niet door individuele landen alleen op te lossen, zoals banken die landen tegen elkaar uitspelen, milieuvervuiling, terrorisme en de vluchtelingenproblematiek. De door het Boris Johnson en Nigel Farage zo gewenste Brexit is een valse oplossing. Het spreekwoord is niet voor niks ‘samen sta je sterker’. Niet ‘alleen sta je sterker’.
In de leave campagne wint nostalgie het van realiteitszin. Voor een rechtvaardig en vooruitstrevend Europa, dat het belangrijk vindt de inwoners van de lidstaten een eerlijke kans te geven, hebben we elkaar nodig. Economische samenwerking in Europa heeft ons veel opgeleverd. Het CPB berekende al dat een Brexit ons als handelsland relatief hard zal raken en de Nederlander gemiddeld 1000 Euro zal gaan kosten. Een Europese samenwerking zonder Groot-Brittannië is dan ook niet gunstig voor Nederland. Groot-Brittannië en Nederland hebben dezelfde normen en waarden en zijn vaak elkaars partner in Europa. Een verdeeld Europees continent echt veel minder slagkracht op het wereldtoneel.
Een verdeeld Europa brengt vooral onzekerheid die we niet kunnen gebruiken als we naar de toekomst kijken en de uitdagingen van deze eeuw aan willen pakken. Wat vooral opvalt is de generatiekloof ten aanzien van Brexit. Jongeren willen in overgrote meerderheid binnen de EU blijven. Zij zien hun toekomst samen met andere jongeren in Europa. De oudere generatie kijkt nostalgische terug naar een glorieus Brits verleden dat niet meer terug zal komen. Brexit als goed klinkende maar bedrieglijke oplossing uit het verleden, voor bestaande en wezenlijke uitdagingen van de toekomst. Dat is niet goed en niet realistisch voor Groot-Brittannië en niet goed voor ons. Samen staan we sterker.