Illegale inlijving van de Krim en Sebastopol: EU verlengt sancties met één jaar

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 17 juni 2016.

De Raad i heeft op 17 juni 2016 de beperkende maatregelen naar aanleiding van de illegale inlijving van de Krim en Sebastopol door Rusland verlengd tot en met 23 juni 2017.

De maatregelen zijn van toepassing op natuurlijke personen of rechtspersonen uit de EU i en in de EU gevestigde bedrijven. Zij zijn beperkt tot het grondgebied van de Krim en Sebastopol. De sancties omvatten een verbod op:

de invoer in de EU van goederen van oorsprong uit de Krim of Sebastopol;

investeringen op de Krim of in Sebastopol, wat betekent dat Europeanen en in de EU gevestigde bedrijven geen vastgoed of entiteiten mogen kopen op de Krim, geen bedrijven op de Krim mogen financieren of er bijbehorende diensten mogen verrichten;

toeristische diensten op de Krim of in Sebastopol: meer in het bijzonder mogen Europese cruiseschepen niet aanleggen in havens op het schiereiland de Krim, behalve in noodsituaties;

de uitvoer van bepaalde goederen en technologieën naar bedrijven op de Krim of die daar zullen worden gebruikt in de vervoer-, telecommunicatie- en energiesector en die verband houden met de prospectie, exploratie en productie van olie, gas en delfstoffen. Voorts is er voor die sectoren een verbod op technische bijstand en tussenhandel-, bouw- of engineeringsdiensten in verband met infrastructuur.

Zoals gezegd in de verklaring van de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid namens de EU op 13 maart 2016, blijft de EU de illegale inlijving van de Krim en Sebastopol door de Russische Federatie veroordelen en blijft zij zich inzetten voor de onverkorte uitvoering van haar beleid van niet-erkenning.

Het niet-erkenningsbeleid van de EU ten aanzien van de Krim en Sebastopol (EDEO)

×

Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Verklaring van de hoge vertegenwoordiger namens de EU over de Krim van 13 maart 2016

Overzicht van de beperkende EU-maatregelen als reactie op de crisis in Oekraïne