Verordening 2016/1076 - Toepassing van de regelingen voor goederen uit bepaalde ACS-staten, die zijn opgenomen in overeenkomsten tot instelling van, of leidende tot instelling van, een economische partnerschapsovereenkomst (herschikking)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze verordening is op 8 juli 2016 gepubliceerd en is op 28 juli 2016 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Verordening (EU) 2016/1076 van het Europees Parlement en de Raad van 8 juni 2016 tot toepassing van de regelingen voor goederen van oorsprong uit bepaalde staten behorende tot de groep van staten in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (ACS), die zijn opgenomen in overeenkomsten tot instelling van, of leidende tot instelling van, een economische partnerschapsovereenkomst (herschikking)

officiële Engelstalige titel

Regulation (EU) 2016/1076 of the European Parliament and of the Council of 8 June 2016 applying the arrangements for products originating in certain states which are part of the African, Caribbean and Pacific (ACP) Group of States provided for in agreements establishing, or leading to the establishment of, economic partnership agreements (recast)
 
Rechtsinstrument Verordening
Wetgevingsnummer Verordening 2016/1076
Origineel voorstel COM(2015)282 NLEN
Celex-nummer i 32016R1076

3.

Key dates

Document 08-06-2016; datum van ondertekening
Bekendmaking in Publicatieblad 08-07-2016; PB L 185 p. 1-191
Ondertekening 08-06-2016
Inwerkingtreding 28-07-2016; in werking datum publicatie +20 zie art 25
Deadline 21-06-2018; zie art 22.2
20-02-2019; zie art 22.2
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

8.7.2016   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 185/1

 

VERORDENING (EU) 2016/1076 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

van 8 juni 2016

tot toepassing van de regelingen voor goederen van oorsprong uit bepaalde staten behorende tot de groep van staten in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (ACS), die zijn opgenomen in overeenkomsten tot instelling van, of leidende tot instelling van, een economische partnerschapsovereenkomst

(Herschikking)

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207, lid 2,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Na toezending van het ontwerp van wetgevingshandeling aan de nationale parlementen,

Gezien het advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité (1),

Handelend volgens de gewone wetgevingsprocedure (2),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Verordening (EG) nr. 1528/2007 van de Raad (3) is herhaaldelijk en ingrijpend gewijzigd (4). Aangezien nieuwe wijzigingen nodig zijn, dient ter wille van de duidelijkheid tot herschikking van die verordening te worden overgegaan.

 

(2)

Overeenkomstig de Partnerschapsovereenkomst tussen de leden van de groep van staten in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan, enerzijds, en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, anderzijds (5), als gewijzigd, moesten de economische partnerschapsovereenkomsten (EPO's) uiterlijk op 1 januari 2008 in werking treden.

 

(3)

De Unie voert sinds 2002 onderhandelingen over EPO's met de groep van staten in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (ACS), verdeeld in zeven regio's die het Caribisch gebied, Centraal-Afrika, Oost- en Zuidelijk Afrika, de Oost-Afrikaanse Gemeenschap, de eilandstaten in de Stille Oceaan, de Zuid-Afrikaanse Ontwikkelingsgemeenschap en West-Afrika omvatten. Deze EPO's moeten in overeenstemming zijn met verplichtingen van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), de regionale integratie ondersteunen en de geleidelijke integratie van de economieën van de ACS-staten in het op regels gebaseerde wereldhandelssysteem bevorderen, zodat hun duurzame ontwikkeling in de hand wordt gewerkt en wordt bijgedragen tot het algemene streven om de armoede uit te bannen en de levensomstandigheden in de ACS-staten te verbeteren. In de eerste fase kunnen onderhandelingen worden afgerond over overeenkomsten die moeten uitmonden in EPO's die ten minste met de WTO compatibele akkoorden inzake goederenhandel omvatten die sporen met de regionale economische en politieke integratieprocessen, en die zo spoedig mogelijk dienen te worden aangevuld met volledige economische partnerschapsovereenkomsten.

 

(4)

In de overeenkomsten tot instelling van, of leidende tot instelling van, EPO's waarover de onderhandelingen zijn afgesloten, is bepaald dat de partijen, voor zover mogelijk, stappen kunnen ondernemen om al vóór de voorlopige toepassing op basis van wederkerigheid de overeenkomst toe te passen. Er moeten maatregelen worden getroffen om de overeenkomsten op basis van die bepalingen toe te passen.

 

(5)

De in deze verordening opgenomen regelingen moeten zo nodig worden gewijzigd in overeenstemming met de overeenkomsten tot instelling van, of leidende tot instelling van, EPO's, naarmate die uit hoofde van artikel 218 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) worden ondertekend en voorlopig worden toegepast of in werking zijn. De regelingen moeten geheel of gedeeltelijk worden beëindigd indien de desbetreffende overeenkomsten niet binnen een redelijke termijn overeenkomstig het Verdrag van Wenen inzake het verdragenrecht in werking treden.

 

(6)

Voor invoer in de Unie voorzien de regelingen in de overeenkomsten tot instelling van, of leidende tot instelling van, EPO's in een rechten- en contingentvrije toegang...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de samenvatting van wetgeving, de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en tot slot de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.