Britse krant: Brexit wellicht pas eind 2019

maandag 15 augustus 2016, 12:22

DEN HAAG (PDC i) - De wegen van het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie i zullen zich waarschijnlijk pas eind 2019 scheiden. Dat schreef de Sunday Times dit weekend. De belangrijkste reden hiervoor is dat de Britten onvoorbereid zijn op een vertrek.

Het Verenigd Koninkrijk heeft 43 jaar lang geen handelsverdragen afgesloten, en daarom zijn er hooguit twintig handelsjuristen die de uittreding kunnen bijstaan. Ook heeft de minister die verantwoordelijk is voor het brexit-proces, David Davis i, nog maar de helft van de 250 benodige ambtenaren gevonden. Minister voor Internationale Handel Liam Fox heeft nog maar eentiende van zijn ambtenaren.

Fox heeft al geprobeerd te improviseren door ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken te lenen, zodat dat ministerie zich voortaan alleen focust op veiligheid en diplomatie. Bij Boris Johnson, minister van Buitenlandse Zaken en gezicht van de brexit-campagne, viel dit idee echter niet in goede aarde. Premier Theresa May i dient ook rekening te houden met een mogelijke stijging van eurosceptische invloeden bij de aankomende verkiezingen in Duitsland en Frankrijk. Hiermee zou mogelijk de druk voor een snelle brexit toenemen. Ondertussen voorspellen gokkantoren juist dat de brexit er misschien helemaal niet meer van komt.

Bron: De Volkskrant, 15 augustus 2016