Overname PostNL door Bpost

Met dank overgenomen van R.P.G. (Remco) Bosma i, gepubliceerd op donderdag 30 juni 2016, 9:41.

Als het Belgische postbedrijf Bpost daadwerkelijk EU-regels aan zijn laars lapt, dan moeten benadeelde concurrenten dat melden bij de mededigingsautoriteiten. Dat antwoordt minister Henk Kamp (Economische Zaken) op Kamervragen over de mislukte overname van PostNL door het Bpost.

Origineel artikel van Financieel Dagblad:

Eind mei klapten de onderhandelingen tussen BPost en PostNL over een mogelijke overname van het Nederlandse bedrijf. Een bron dichtbij hetbedrijf zei in het FD dat de raad van commissarissen vanPostNL het bod afwees vanwege de grote invloed van de Belgische overheid, die51% van de aandelen houdt, op BPost: 'Bpost is een zeer gepolitiseerd bedrijf. Aan marktwerking doen ze niet. Zo’n beetje alles wat over de post wordt verstuurd, zit bij Bpost. Van EU-regels trekken ze zich daar niets aan. Dat zouden wij hier eens moeten proberen.'

Mededinging

VVD-Kamerlid Remco Bosma vroeg verantwoordelijk minister Kamp of hij die klachten kon beamen. Kamp kon dat niet: 'Ik heb geen inzage in hoe actief de Belgische Staat dit aandeelhouderschap invult.' Bovendien gaf de EuropeseCommissie (EC) begin deze maand goedkeuring aan de vergoeding van €1,3 mrd die Bpost van de Belgische overheid vergoed krijgt voor het verrichten van postdiensten van het algemeen belang. En als Bpost EU-regels negeert, dan is het volgens Kamp aan de benadeelde partijen om naar de mededingingsautoriteiten te stappen.

Kamerlid Mei Li Vos (PvdA) wilde van Kamp weten of PostNL een van de bedrijven is die vanwege het nationaal belang beschermd zou moeten worden tegen eenbuitenlandse overname. Minister Kamp bereidt na de mislukte overname van KPN door het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil een wetsvoorstel voor om cruciale infrastructuur in Nederlandse handen te houden. Dat wetsvoorstel heeft 'vanwege de complexiteit' vertraging opgelopen, zegt Kamp. Bovendien moet de wet vooral telecombedrijven beschermen.

Struikelblokken

Behalve de grote overheidsinvloed waren er meer struikelblokken bij de Belgisch-Nederlandse overname. Op vrijdagmiddag 27 mei lekten de overnameplannen onverwachts uit, waarop beide partijen in het daaropvolgende weekend tot een akkoord probeerden te komen. Maar dat mislukte: op de zondagavond blies PostNL de gesprekken af. De prijs was naar verluidt geen struikelblok, wel lagen er nog veel andere dossiers open. Zo heeft PostNL een pensioenfonds met lage dekkingsgraad, waardoor het de komende tien jaar vijf bijstortingen moet doen. Ook is onzeker hoe de Autoriteit Consument en Markt (ACM) denkt over de toekomst van de post-en pakketmarkt.

http://fd.nl/economie-politiek/1157109/kamp-als-bpost-eu-regels-overtreedt-moet-benadeelde-partij-dat-melden