Uitreiking Dutch Data Center Report 2016

Met dank overgenomen van R.P.G. (Remco) Bosma i, gepubliceerd op woensdag 15 juni 2016, 9:41.

Op 13 juni bezocht Remco Bosma, als woordvoerder ICT van de VVD Tweede Kamerfractie, The Datacenter Group in Delft. Bij dit bedrijf worden dataservers van bedrijven onder optimale omstandigheden opgeslagen en veilig gehouden voor fysieke bedreigingen. Tijdens het bezoek is er inzicht geboden in deze branche en over de rol van datacenters in de 21e eeuw, alsmede kansen en uitdagingen voor Nederland en de rol van de overheid in deze markt.

De volgende dag, op 14 juni, was het Nationale Datacenter Dag. Remco Bosma was opnieuw uitgenodigd, maar niet voor een werkbezoek maar om het rapport "Dutch Data Center Report 2016" van de Dutch Datacenter Assiosation in ontvangst nemen. In het rapport wordt door onderzoekers onder meer geconcludeerd dat Nederland de snelst groeiende datacentermarkt van Europa heeft met één van de beste infrastructuren van de wereld. De datacenterbranche is de afgelopen vijf jaar met 15% gegroeid, daarmee is de sector simpelweg in 5 jaar verdubbeld. Hiervan ontstaat de meeste groei in Amsterdam. In de tijd waar data alleen maar toenemen, is het opvallend dat bij 70% van de bedrijven hun ICT-omgeving nog in huis staat. Over 5 jaar zal dit volgens de branche maar circa 50% zijn.

Remco vergeleek in zijn toespraak nadat hij het rapport in ontvangst had genomen het belang van datacenters in deze eeuw met de windmolens en de doorwindmolens aangedreven houtzagen voor de scheepsbouw uit de Gouden Eeuw. “Een goede infrastructuur is de basis van handel en welvaart. Toen waren we al koploper in de economische ontwikkelingen en nu als digitale koploper van Europa. Om deze positie vast te houden, moeten we blijven investeren en innoveren. Dit zou een belangrijk agendapunt voor alle politieke partijen moeten zijn.”