Werkbezoek Hoogweg Paprika en Voorn Rozen VOF, Noordoostpolder

Met dank overgenomen van R.P.G. (Remco) Bosma i, gepubliceerd op zaterdag 28 mei 2016, 9:41.

Een thuiswedstrijd als werkbezoek, dat maakt het leven gemakkelijk. En dan blijkt dat dicht bij huis er verrassend mooie pareltjes van bedrijven zijn.

Hoogweg Paprika is een paprikateler die een schakel uit de keten haalt. Dat houdt in dat het verpakken van een deel van de paprika's al bij het bedrijf zelf gebeurt in plaats van op een andere locatie. De 'stoplichtpaprika,' zoals het pakketje met een groene, gele en rode paprika wordt genoemd, wordt in een enorme hal bij de teler verpakt. Dit levert de teler een concurrentievoordeel. Een prachtig voorbeeld van procesinnovatie.

Daarna is er een bezoek gebracht aan Voorn Rozen VOF. Hier is de marktsituatie voor rozentelers besproken. Veel telers van gele en roze rozen zijn naar Afrika verhuist. De Nederlandse telers hebben zich dan ook voornamelijk gespecialiseerd op de rode rozen. De techniek die in de kassen wordt gebruikt is de afgelopen decennia steeds verder ontwikkeld. Dat stelt de teler in staat topkwaliteit rozen te leveren, waarbij ook de intensiteit enorm is toegenomen. Ook hier geldt weer dat Nederland koploper is in innovatie en techniek. Die koppositie moeten wij vasthouden.