Eurocommissarissen onder vuur

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op vrijdag 4 november 2016, 12:15.

Het was geen goede week voor de Europese Commissie. Eurocommissaris Oettinger (Digitale Economie) werd betrapt toen hij een rede hield waarin hij Chinezen “spleetogen” noemde. Het duurde opvallend lang voordat hij door het stof ging en zijn excuses maakte. Voormalig voorzitter van de Commissie Barroso, die een baan heeft geaccepteerd bij zakenbank Goldman Sachs, leek met de schrik vrij te komen toen het ethisch comité van de Europese Commissie concludeerde dat hij daarmee geen regels had geschonden. Maar EU-Ombudsman O’Reilly plaatst vraagtekens bij de gedragscode en het gedane onderzoek van de Commissie. Ze overweegt nu een eigen onderzoek te starten. Als klap op de vuurpijl kwam aan het licht dat 16 ex-eurocommissarissen een jaarlijkse toelage ontvangen van minstens een kleine ton, hoewel een deel van hen alweer een nieuwe goedbetaalde functie heeft. Dergelijke verspilling van Europees belastinggeld ondermijnt het draagvlak voor de EU. Daarom stelde ik aan de minister van Buitenlandse Zaken de volgende vragen:

Heeft u, net als ik, met verontwaardiging kennis genomen van het feit dat de EU 16 ex-eurocommissarissen een jaarlijkse toelage van minstens 99.996 euro uitkeert, terwijl een deel daarvan reeds goedbetaald nieuw werk heeft gevonden? (1)

Klopt het dat deze informatie pas werd vrijgegeven nadat de Duitse krant Die Zeit gedreigd had met een gang naar het Europees Hof van Justitie? Wat zegt dit volgens u over de transparantie en werkwijze van de Europese Commissie? (2)

Kunt u aangeven om welke eurocommissarissen het gaat, en of zij inmiddels wel of niet een nieuwe betrekking hebben gevonden?

Hebben de eurocommissarissen die een nieuwe functie bekleden volgens de Europese regels recht op deze toelage, en zo nee, hoe heeft het dan kunnen gebeuren dat zij toch minstens een ton per jaar incasseren?

Hoe effectief is dit toelagesysteem om belangenverstrengeling te voorkomen volgens u?

Deelt u de mening dat dergelijke situaties het draagvlak onder de Europese Unie ernstig ondermijnen?

Bent u van mening dat deze overgangsregeling niet functioneert en aangepast moet worden? Zo ja, op welke wijze gaat u zich daarvoor inzetten? Zo nee, kunt u uw antwoord onderbouwen?