Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot instelling van een Europees systeem voor reisinformatie en -autorisatie (ETIAS) - Hoofdinhoud
Contents
Documentdatum | 16-11-2016 |
---|---|
Publicatiedatum | 17-11-2016 |
Kenmerk | 14084/16 |
Van | Presidency |
Externe link | origineel bericht |
Originele document in PDF |
Raad van de Europese Unie Brussel, 16 november 2016 (OR. en)
14084/16
Interinstitutioneel dossier: 2016/0357 (COD) i
FRONT 427 VISA 352 DAPIX 199 CODEC 1587 COMIX 726
NOTA van: het voorzitterschap aan: het Comité van permanente vertegenwoordigers/de Raad/het Gemengd
Comité (EU-IJsland/Liechtenstein/Noorwegen/Zwitserland) Betreft: Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad
tot instelling van een Europees systeem voor reisinformatie en -autorisatie
(ETIAS)
-
1.Een nieuw voorstel: motivering en voornaamste elementen
Zoals aangekondigd in de mededeling van de Commissie van 6 april 2016 over slimme grenzen, en ingevolge de prioritering van de instelling van een Europees systeem voor reisinformatie en - autorisatie (ETIAS) in de routekaart van Bratislava, die in oktober 2016 door de staatshoofden en regeringsleiders is overeengekomen, heeft de Commissie bovengenoemd voorstel op 16 november 2016 aangenomen.
Het voorstel beoogt de instelling van een Europees systeem voor reisinformatie en -autorisatie
(ETIAS) om informatie te verzamelen over niet-visumplichtige onderdanen van derde landen, vóór hun aankomst aan de buitengrenzen van de EU (land-, lucht- en zeegrenzen). Op basis van het ETIAS zou slechts een reisvergunning worden afgegeven, dus géén recht op binnenkomst, aangezien het besluit om een reiziger toe te laten tot het grondgebied van de EU nog steeds zou worden genomen door een grenswachter aan een grensdoorlaatpost.
Het ETIAS-voorstel is een belangrijke bouwsteen van het visumliberaliseringsbeleid van de EU.
Het beoogt vast te stellen of de aanwezigheid van niet-visumplichtige reizigers op het grondgebied van de lidstaten al dan niet een risico vormt uit het oogpunt van irreguliere migratie, veiligheid of de volksgezondheid.
De door de Commissie voorgestelde algemene structuur van het ETIAS bestaat uit het ETIAS- informatiesysteem (met inbegrip van het centrale systeem), de centrale eenheid (gevestigd binnen Frontex) en de nationale eenheden (die door elke lidstaat worden aangewezen).
Het Commissievoorstel voorziet in controle van verschillende EU- en internationale gegevens, gegevensbanken en systemen (SIS, VIS, EES, Eurodac, Ecris, Europol, Interpol TDAWN, en Interpol Stolen and Lost Travel Documents). Het gaat uit van de aanname dat het ETIAS- informatiesysteem en de door ETIAS geraadpleegde informatiesystemen interoperabel zijn.
Het Commissievoorstel kent de rol waarbij er specifieke risico-indicatoren worden vastgesteld op basis van de drie soorten risico’s, toe aan de centrale eenheid van het ETIAS. Het voorstel voorziet in de invoering van ETIAS-controlevoorschriften, zijnde een algoritme dat de vergelijking tussen in een aanvraagdossier opgenomen gegevens en specifieke risico-indicatoren mogelijk maakt. Het Commissievoorstel bepaalt verder dat Europol een ETIAS-watchlist opstelt op basis van de VN-lijst van oorlogsmisdadigers en van informatie over terroristische of andere ernstige strafbare feiten die door de lidstaten wordt verstrekt of via internationale samenwerking wordt verkregen.
De ETIAS-controlevoorschriften moeten worden opgenomen in het centrale systeem van het
ETIAS. Het voorstel biedt de rechtshandhavingsinstanties van de lidstaten en Europol de mogelijkheid de gegevens die in het centrale systeem van het ETIAS zijn opgeslagen te raadplegen met het oog op het voorkomen, opsporen en onderzoeken van terroristische misdrijven of andere ernstige strafbare feiten.
Het besluitvormingsproces inzake ETIAS-aanvragen dat de Commissie voorstelt, is drieledig. Het voorziet in automatische verwerking van een aanvraag door het centrale systeem van het ETIAS. In voorkomend geval zal een handmatige verwerking door de centrale eenheid van het ETIAS vereist zijn, wanneer het centrale systeem niet kan bewijzen dat de gegevens uit het aanvraagdossier overeenstemmen met de gegevens die bij geautomatiseerde verwerking een hit opleveren. Ten slotte zouden de nationale eenheden van het ETIAS de aanvraag handmatig moeten verwerken indien er een hit is ten opzichte van een geraadpleegde gegevensbank of een specifieke risico-indicator. De lidstaat van eerste binnenkomst, als aangegeven in het aanvraagformulier, zou verantwoordelijk zijn voor het nemen van een besluit in een dergelijk geval.
De reisvergunning zou voor een periode van vijf jaar en voor meerdere reizen geldig zijn.
Een vergoeding van € 5 zou gelden voor alle aanvragers boven de leeftijd van 12.
De tekst van het voorstel zal door de Commissie worden toegelicht in de Groep grenzen op 29 november.
-
2.Vragen voor het debat
Met het oog op het oriënterend debat legt het voorzitterschap de volgende vragen voor:
-
1.Zijn de ministers in het licht van het voorgaande van oordeel dat het door de Commissie voorgestelde Europees systeem voor reisinformatie en -autorisatie in principe een adequaat instrument is om de informatiekloof inzake niet-visumplichtige bezoekers te dichten, en op die manier het EU-beleid op het gebied van veiligheid en grensbeheer zou versterken?
-
2.Welke elementen van het toekomstige systeem zijn volgens de ministers essentieel voor de nuttigheid van het systeem?