Drs. V.L.W.A. (Vivianne) Heijnen

foto Drs. V.L.W.A. (Vivianne) Heijnen
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Rijksoverheid.nl / Martijn Beekman
Met dank overgenomen van Parlement.com.

Vivianne Heijnen (1982) was sinds 10 januari 2022 staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (onder meer milieu en openbaar vervoer) in het kabinet-Rutte IV i. Sinds 25 mei 2024 is zij met zwangerschapsverlof. Zij was sinds 2018 wethouder in Maastricht en was eerder acht jaar raadslid voor het CDA. In 2009-2018 was mevrouw Heijnen hoofd van de Campus Brussel van Universiteit Maastricht.

CDA
in de periode 2022-2024: staatssecretaris

1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
(Vivianne)

geboorteplaats en -datum
Spaubeek, 8 oktober 1982

2.

Partij/stroming

partij(en)
CDA (Christen-Democratisch Appèl)

3.

Hoofdfuncties/beroepen

 • eigenaar Via Europa, van augustus 2006 tot september 2008
 • hoofd Campus Brussel, Universiteit Maastricht, van augustus 2009 tot 16 juni 2018
 • lid gemeenteraad van Maastricht, van 11 maart 2010 tot 18 juni 2018
 • wethouder (van economie en arbeidsmarkt, (Eu)regionalisering, wonen, welstand en sociale innovatie) van Maastricht, van 18 juni 2018 tot 10 januari 2022
 • staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (belast met o.a. milieu en openbaar vervoer), van 10 januari 2022 tot 25 mei 2025 (met zwangerschaps- en bevallingsverlof)

takenpakket (bewindspersoon)
 • Was als staatssecretaris belast met 1. Milieu (niet-Klimaat), 2. Bodem, 3. Openbaar vervoer en spoor, 4. Fietsbeleid, 5. KNMI, 6. Autoriteit Nucleaire Veiligheid, 7. Planbureau Leefomgeving en 8. Internationaal OV

4.

Partijpolitieke functies

In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.

5.

Nevenfuncties

vorige
 • lid algemeen bestuur Stichting "Vrienden van de Maasgouw", van september 2012 tot januari 2022 (Tyltylschool voor meervoudig gehandicapte kinderen)
 • lid Euregioraad Maas-Rijn, van maart 2015 tot maart 2018

6.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

7.

Activiteiten

als bewindspersoon (beleidsmatig) (3/4)
 • Bracht in 2022 een Kamerbrief uit over het in 2024 sterk verminderen van het aantal plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen in horeca, op festivals en op kantoren
 • Maakte in 2022 samen met de ministers Harbers en De Jonge plannen bekend om invulling te geven aan extra investeringen (€ 7,5 miljard) in nieuwe woonwijken. Het gaat om bijdragen aan nieuwe infrastructuur en verbetering van bestaande verbindingen. Een deel gaat naar spoorwegen en fietsroutes.
 • Bracht in 2022 samen met minister Harbers een beleidsbrief uit over het bodem- en waterbeleid. Er moeten meer zoetwatervoorraden komen, er komen geen nieuwe bouwlocaties in gebieden die nodig zijn voor waterberging, de bodemafdekking wordt beperkt en er komt op verschillende plekken een hoger grondwaterpeil. Het verbruik van drinkwater door bedrijven en burgers moet 20 procent omlaag.

U ziet een selectie van activiteiten. In de uitgebreide versie is het gehele overzicht van activiteiten in te zien.

8.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.