VVD lanceert samen met LAKS, ISO, NVSNVL, PvdA en CDA een tienpuntenplan tegen studie-uitval

Met dank overgenomen van P.J. (Pieter) Duisenberg i, gepubliceerd op dinsdag 5 juli 2016, 11:08.

Meer dan dertig procent van de studenten realiseert zich tijdens het eerste studiejaar dat de opleiding die ze volgen toch niet bij ze past. Dat is zonde want het moet en kán beter!

Om de studie-uitval in het onderwijs te verminderen stellen wij voor om op het voortgezet onderwijs meer aandacht te geven aan loopbaanbegeleiding. Betere docenten, landelijke eisen en elk vak dat je volgt moet bijdragen aan je vervolgopleiding. Dit houdt ook in dat decanen en mentoren het vervolgonderwijs daadwerkelijk kennen en weten wat dit te bieden heeft.

Voor het hoger onderwijs vinden wij dat de studiekeuzeactiviteiten een persoonlijk advies moeten opleveren. Op deze manier wordt er rekening gehouden met de persoonlijke motivatie van studenten.

Om studenten goed voor te lichten bij het maken van hun studiekeuze moet er meer aandacht komen voor de studiebijsluiter. Het arbeidsmarktperspectief moet duidelijker aanwezig zijn bij de informatievoorziening.

Dit is wat de VVD betreft geen momentopname. Het is een blijvend proces waar we ook blijvende aandacht voor nodig hebben. We zijn er nog lang niet, maar de studie-uitval moet en zal gaan dalen.