Marteling in Rusland

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op zondag 20 november 2016, 7:11.

Amnesty International publiceerde eerder deze maand een artikel waarin forse kritiek wordt geuit op de Russische autoriteiten. Het artikel gaat over gewetensgevangene Ildar Dadin, die zou zijn gemarteld. De mensenrechtenorganisatie stelt dat er veel indicaties zijn dat marteling in Rusland gebruikt wordt om elke vorm van oppositie de kop in te drukken. Ik heb hier de volgende vragen over gesteld:

1

Kent u het bericht ‘Russia: Shocking new torture allegations by prisoner of conscience must be investigated’? 1)

2

Deelt u de analyse van Amnesty International dat Ildar Dadin onterecht veroordeeld is en dat hij een gewetensgevangene is die direct vrijgelaten dient te worden? Zo nee, waarom niet?

3

Hoe beoordeelt u de van beschuldigingen van marteling? Deelt u de harde conclusie van Amnesty dat er veel indicaties zijn dat marteling in Rusland gebruikt wordt om elke vorm van oppositie de kop in te drukken?

4

Bent u bereid contact met uw Russische collega’s op te nemen om de vrijlating van Ildar Dadin en een onafhankelijk onderzoek naar de beschuldiging van marteling te bepleiten? Wilt u dan ook aandacht vragen voor goede medische zorg voor deze gevangene? Zo nee, waarom niet?

Bron:

1

Russia: Shocking new torture allegations by prisoner of conscience must be investigated, https://www.amnesty.org/en/latest/news/2016/11/russia-shocking-new-torture-allegations-by-prisoner-of-conscience-must-be-investigated/, 1 november 2016