'Heerema staat voor een pittige opgave'

Met dank overgenomen van R.J. (Rudmer) Heerema i, gepubliceerd op dinsdag 22 november 2016, 2:43.

Noordhollands Dagblad

12 november 2016 zaterdag

Alkmaarsche Courant

Heerema staat voor een pittige opgaveBYLINE: Hans BrandsmaSECTION: REGIO; Blz. 003LENGTH: 409 woorden

Alkmaar Keert Kamerlid Rudmer Heerema na de verkiezingen van 15 maart 2017 terug op het pluche? Op de voorlopige kieslijst van de VVD heeft de partijtop hem op plek 40 geplaatst.

De VVD heeft momenteel 41 zetels in de Tweede Kamer, maar in de recente peilingen schommelt het aantal zetels voor de liberalen rond de 30. Daardoor lijkt Heerema voor een meer dan pittige opgave te staan. Toch is het Alkmaarse Kamerlid optimistisch over zijn kansen. ,,Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen stond ik op de vijftigste plek van de kieslijst. Ik ben ook niet teleurgesteld over de positie waarop ik nu sta. Dat ik tien plaatsen ben gestegen, zie ik als waardering voor het werk dat ik de afgelopen jaren heb verricht.’’

Peilingen

Heerema kwam ruim drie jaar geleden de Tweede Kamer in nadat hoger geplaatste VVD-kandidaten een ministerspost gingen bekleden en enkele andere gegadigden afvielen. Daarom wil Heerema nog niet denken aan een scenario dat hij buiten de boot zal vallen. ,,In de peilingen staat de VVD op dertig zetels, maar alle partijen beginnen gewoon op nul. En voor ons is de campagne nu begonnen.’’ Verder wordt Heerema gesterkt door het feit dat hij de hoogst geplaatste kandidaat uit de kop van Noord-Holland is. ,,Ook daar spreekt vanuit de partijtop vertrouwen uit. Het is de regio waar ik me de afgelopen jaren extra voor heb ingezet met bijvoorbeeld het behoud van de gevangenis voor Heerhugowaard en de rechtbank voor Alkmaar.’’ Ook maakte Heerema zich in Den Haag sterk voor de bestrijding van de meeuwenoverlast in zijn woonplaats. Daarnaast maakte Heerema binnen de VVD furore als beheerder van de portefeuille Sport. ,,In Den Haag staan we inmiddels bekend als dé sportpartij van Nederland en dat wil ik verder uitbouwen. De komende maanden ga ik heel hard aan de slag met de speciale sportcampagne van de VVD. Via een motie willen we jaarlijks 10 miljoen euro voor de topsport vrijmaken en eenmalige bijdrage van 3,1 miljoen euro voor de sportbonden.’’ John van der Rhee, fractievoorzitter van de VVD-Alkmaar heeft er alle vertrouwen in dat Heerema na de verkiezingen weer in de Tweede Kamer zit. ,,De plek op de kieslijst is het bewijs dat Rudmer het goed heeft gedaan in Den Haag.’’ Overigens is Heerema niet de enige vertegenwoordiger uit deze regio op de kieslijst van de VVD. Falco Hoekstra, raadslid in Heerhugowaard, staat op de zestigste plek.