Debat: De kloof in de samenleving: is Nederland verscheurd?

Bestaat de kloof tussen kiezer en gekozene eigenlijk wel? Zo ja, is het erg dat hij bestaat? Op 1 februari 2017 gingen Jacques Monasch i (voorman Nieuwe Wegen), Hero Brinkman i (oud-Tweede Kamerlid en partijleider Ondernemerspartij), Tom van der Meer i (hoogleraar politicologie UvA) en Annemarie Kas i (parlementair verslaggever NRC) hierover met elkaar en het publiek in debat onder leiding van Max van Weezel.

Over het algemeen schetste Tom van der Meer een vrij rooskleurig plaatje over het functioneren van onze democratie. Maar is er dan helemaal geen kloof tussen kiezer en politiek?

Tom van der Meer vertelde over de 'inhoudelijke kloof', waar Monasch inspringt met zijn partij Nieuwe Wegen. Ook ziet Van der Meer een rol voor kleine 'one-issue' partijen zoals de Ondernemerspartij van Brinkman in de Nederlandse politiek. Meer weten?

1.

Video-opname

Voor het afspelen van deze video is Flash nodig. Klik op deze link om de nieuwste versie te downloaden.

2.

Foto-impressie

v.l.n.r.: Annemarie Kas, Jacques Monasch, Hero Brinkman, Tom van der Meer en debatleider Max van Weezel
Tom van der Meer
Jacques Monasch
Hero Brinkman
Annemarie Kas en Jacques Monasch
Het publiek doet actief mee
Annemarie Kas en Hero Brinkman
Er wordt een vraag gesteld uit het publiek
Het publiek
Er wordt een vraag gesteld uit het publiek
Het publiek
Het publiek
 
Panorama van de zaal

3.

Democratie in Debat

Het Actualiteitendebat is een samenwerking van het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort i, ProDemos i en Filmhuis Den Haag i.

4.

Activiteiten over de verkiezingen

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart organiseren het Montesquieu Instituut, ProDemos, Nieuwspoort en Filmhuis Den Haag ook de volgende evenementen: