Besluit 2016/2136 - Ondertekening van de Overeenkomst met IJsland over de bescherming van geografische aanduidingen van landbouwproducten en levensmiddelen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 7 december 2016 gepubliceerd en is op 21 november 2016 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2016/2136 van de Raad van 21 november 2016 betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie, van de Overeenkomst tussen de Europese Unie en IJsland over de bescherming van geografische aanduidingen van landbouwproducten en levensmiddelen

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2016/2136 of 21 November 2016 on the signing, on behalf of the European Union, of the Agreement between the European Union and Iceland on the protection of geographical indications for agricultural products and foodstuffs
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2016/2136
Origineel voorstel COM(2016)524 NLEN
Celex-nummer i 32016D2136

3.

Key dates

Document 21-11-2016; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 07-12-2016; PB L 332 p. 1-2
Inwerkingtreding 21-11-2016; in werking datum document zie art 3
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

7.12.2016   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 332/1

 

BESLUIT (EU) 2016/2136 VAN DE RAAD

van 21 november 2016

betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie, van de Overeenkomst tussen de Europese Unie en IJsland over de bescherming van geografische aanduidingen van landbouwproducten en levensmiddelen

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207, lid 4, eerste alinea, juncto artikel 218, lid 5,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Op 18 juni 2007 heeft de Raad de Commissie gemachtigd om met IJsland onderhandelingen te starten die moeten resulteren in de ondertekening van een overeenkomst over de bescherming van geografische aanduidingen van landbouwproducten en levensmiddelen. (hierna „de overeenkomst” genoemd). Deze onderhandelingen zijn succesvol afgesloten met de parafering van de overeenkomst.

 

(2)

De partijen komen onderling overeen om een harmonieuze ontwikkeling van geografische aanduidingen zoals bedoeld in artikel 22, lid 1, van de Overeenkomst inzake handelsaspecten van intellectuele-eigendomsrechten (Agreement on Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights — Trips) (1) te bevorderen en de handel in landbouwproducten en levensmiddelen met een geografische aanduiding van oorsprong uit het grondgebied van de partijen te stimuleren.

 

(3)

De overeenkomst moet derhalve namens de Unie worden ondertekend, onder voorbehoud van de sluiting ervan op een latere datum,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Er wordt machtiging verleend voor de ondertekening namens de Unie van de Overeenkomst tussen de Europese Unie en IJsland over de bescherming van geografische aanduidingen van landbouwproducten en levensmiddelen, onder voorbehoud van de sluiting van genoemde overeenkomst (2).

Artikel 2

De voorzitter van de Raad wordt gemachtigd de persoon (personen) aan te wijzen die bevoegd is (zijn) de overeenkomst namens de Unie te ondertekenen.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking op de datum waarop het wordt vastgesteld.

Gedaan te Brussel, 21 november 2016.

Voor de Raad

De voorzitter

  • P. 
    PLAVČAN
 

  • (1) 
    Bijlage 1C bij de Overeenkomst van Marrakesh tot oprichting van de Wereldhandelsorganisatie, ondertekend in Marrakesh, Marokko, op 15 april 1994.
  • (2) 
    De tekst van de overeenkomst zal samen met het besluit betreffende de sluiting ervan in het Publicatieblad worden bekendgemaakt.
 


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.