Schulz: "Laten we de moed hebben om voor de EU te vechten"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 15 december 2016, 16:35.

Martin Schulz i benadrukte het belang van samenwerking en solidariteit in zijn laatste toespraak als EP-voorzitter i op een vergadering van de Europese Raad i. Hij riep de regeringsleiders op om voortgang te boeken op kwesties zoals defensie, migratie en Rusland. "Jullie zijn het er over eens dat jullie de EU i nodig hebben, dat de EU de enige manier is om de uitdagingen waar we voor staan, aan te pakken. Dit mag nooit worden vergeten en moet jullie acties in de komende jaren leiden."

In zijn toespraak bracht de Voorzitter de Brexit ter sprake waarbij hij er bij de EU-landen i op aandrong te werken "in een sfeer van loyale samenwerking: We kunnen niet toestaan dat het Brexit-proces een emotionele aangelegenheid wordt, noch moeten wet het omzetten in een juridisch doolhof waar we met moeite uit kunnen raken.We moeten de ongegronde beweringen van populisten dat de EU de meester van alle kwaad is, niet voeden.''

Hij gaf de EU-lidstaten i verder de waarschuwing mee dat het Parlement volledig bij het hele Brexit-onderhandelingsproces moet worden betrokken: "Anders zijn wij niet in staat om onze toestemming te geven. Het Verenigd Koninkrijk zou in die situatie geconfronteerd worden met de hardste mogelijke Brexit."

Schulz pleitte ook voor meer samenwerking op defensiegebied: "Een van de gevolgen van de Brexit was de nieuwe impuls die het heeft gegeven aan defensiesamenwerking. Ik zie dat velen onder u dit initiatief aanjagen en het maakt me optimistisch dat na vele jaren van lege retoriek, er eindelijk concrete acties worden ondernomen. Ik verzoek u dringend om ervoor te zorgen dat dit momentum nu wordt gehandhaafd. "

De dramatische ontwikkelingen in Syrië werden ook genoemd: "De inname van Aleppo verandert het conflict. Meer dan ooit moeten we alle leden van de VN-Veiligheidsraad oproepen zich te houden aan hun internationale verplichtingen en te handelen in naam van de mensheid. "

Solidariteit is van essentieel belang voor de EU om de migratiecrisis succesvol aan te pakken, zei Schulz. "Al ruim een jaar zijn asiel en migratie de grootste uitdaging voor de EU, een uitdaging die we alleen kunnen aanpakken als we elkaar helpen en solidair zijn."

Schulz daagde verder de politieke leiders uit de EU te verbeteren door problemen in de kiem te smoren en niet te wachten tot ze te groot worden, verdeeldheid creëren en onhandelbaar worden. "De EU heeft behoefte aan leiders die hun overtuigingen volgen ook al zijn deze op korte termijn niet populair onder sommige delen van het electoraat." Hij riep hen ook op te stoppen de EU onterecht te beschuldigen: "Wat wij doen in Brussel kan alleen een succes worden als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. Stop met te pretenderen dat succes nationaal, en falen Europees is."

Schulz concludeerde: "Ik heb deze Unie de grootste prestatie van onze beschaving van de vorige eeuw genoemd en ik ben er nog steeds van overtuigd dat dit waar is. Laten we de moed hebben om hiervoor te vechten."

REF. : 20161209STO55359