W.J. (William) Moorlag - EU monitor

EU monitor
Vrijdag 30 oktober 2020
kalender

W.J. (William) Moorlag

foto W.J. (William) Moorlag vergrootglas
Foto: Lex Draijer
Met dank overgenomen van Parlement.com.

William Moorlag (1960) is sinds 25 oktober 2017 lid van de Tweede Kamerfractie van de PvdA i. Hij was in 2009-2015 gedeputeerde in Groningen en in 2011 en 2015 lijsttrekker van de PvdA bij de Statenverkiezingen. Eerder was hij vakbondsbestuurder en directeur van een werkvoorzieningschap. In de Tweede Kamer houdt hij zich bezig met economische zaken, klimaat, landbouw, natuur en voedselkwaliteit.

PvdA
in de periode 2017-heden: lid Tweede Kamer

1.

Voornamen (roepnaam)

William Johannes (William)

2.

Personalia

geboorteplaats en -datum
Onderdendam (gem. Bedum), 17 april 1960

3.

Partij/stroming

partij(en)
PvdA (Partij van de Arbeid)

4.

Hoofdfuncties/beroepen (3/8)

  • lid Gedeputeerde Staten (belast met ruimtelijke ordening, financiën en grondbeleid) van Groningen, van april 2009 tot 2 april 2015
  • directeur werkvoorzieningschap Alescon, van 1 augustus 2015 tot oktober 2017
  • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, vanaf 25 oktober 2017

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

5.

Partijpolitieke functies

In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.

6.

Nevenfuncties

vorige
  • lid bestuur pensioenuitvoerder PGGM, van 2007 tot 2009

7.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

8.

Activiteiten

als parlementariër
  • Diende in 2018 samen met Frank Futselaar (SP) en Laura Bromet (GroenLinks) een initiatiefwetsvoorstel in over regels aan de omvang van veehouderij in sommige gebieden (Interimwet veedichte gebieden) (35.094)

9.

Wetenswaardigheden

algemeen
  • Kwam in december 2017 in problemen toen een rechter uitsprak dat een uitzendconstructie bij een sociale werkplaats waar hij als voormalig directeur voor verantwoordelijk was, niet was toegestaan. Die constructie hield in dat werknemers van de sociale werkplaats via een door het bedrijf (Alescon) opgericht uitzendbureau tegen lager loon in dienst werden genomen. Een partijcommissie oordeelde in januari 2018 dat de goede intenties (het aan het werk houden van deze werknemers) zwaarder wogen dan de ongewenste constructie. Partijbestuur en fractie oordeelden daarop dat Moorlag Kamerlid kon blijven. Hij bood wel excuses aan voor zijn communicatie over de kwestie.

uit de privésfeer
Zijn moeder kwam uit Ierland

10.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.

In deze biografie zijn gegevens verwerkt tot 30 januari 2020.