Debat in Nieuwspoort - Kijkje achter de politieke schermen, Den Haag

Nieuwspoort
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 1 maart 2017 17:15
plaats Den Haag
locatie Internationaal perscentrum Nieuwspoort i Toon locatie
organisatie Montesquieu Institute, Internationaal perscentrum Nieuwspoort i, ProDemos i, Filmhuis Den Haag i

Iedere woensdag wordt in Nieuwspoort een gemodereerd actualiteitendebat gehouden tussen wetenschap, politiek en media. Deze week een debat met o.a. Alexander van Kessel, André Rouvoet, Gerard Schouw en Remco Meijer, onder leiding van Eva Kuit, over de kabinetsformatie.

Direct na de Tweede Kamerverkiezingen begint het spannende en complexe proces van de formatie. Hoe gaat dit er in de praktijk aan toe? Wat staat ons te wachten?

Tijdens de formatie wordt de basis gelegd voor een nieuw kabinet en voor het beleid dat dit kabinet zal voeren. Partijen nemen breekpunten en beloftes mee uit de verkiezingscampagne, maar uiteindelijk zullen er concessies gedaan moeten worden.

Welke lessen kunnen we trekken uit de vorige kabinetsformatie? Hoeveel moeite kost het om een meerderheid in beide Kamers te krijgen? Kortom: kom een kijkje in de keuken nemen!

Het actualiteitendebat is een samenwerking van het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort, ProDemos en het Filmhuis Den Haag.

Praktische informatie

  • Wanneer: woensdag 1 maart
  • Hoe laat: van 17.15 - 18.30 uur
  • Waar: Internationaal perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10, Den Haag

1.

Internationaal perscentrum Nieuwspoort

Internationaal perscentrum Nieuwspoort vormt een ontmoetingsplek voor parlementaire pers, politici, voorlichters en lobbyisten en is een begrip in politiek Den Haag. Bij Nieuwspoort staat het vrije woord hoog in het vaandel. Nieuwspoort is dan ook bij uitstek een debatcentrum waar politici, journalisten, overheid en belangenbehartigers de degens kruisen. Nieuwspoort is gevestigd bij de Tweede Kamer in Den Haag.

2.

ProDemos

ProDemos informeert burgers over de democratische rechtsstaat en stelt hen in staat om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen. Dat gebeurt door overdracht van kennis over de kernwaarden van de Nederlandse rechtsstaat en over de werking van de democratie in al haar aspecten. Dit moet burgers uiteindelijk in staat stellen om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen.

ProDemos organiseert debatten, tentoonstellingen, rondleidingen en simulaties voor zowel jongeren als volwassenen. ProDemos is een niet-partijgebonden organisatie. Het kantoor en het bezoekerscentrum zijn gehuisvest aan de Hofweg 1 in Den Haag.

3.

Filmhuis Den Haag

Het Filmhuis Den Haag is een onafhankelijk filmtheater dat de kennis van en de liefde voor film en filmgeschiedenis wil overbrengen door de presentatie van films die doorgaans niet te zien zijn in de reguliere bioscopen. Ook organiseert het Filmhuis workshops, debatten, lezingen en educatieve voorstellingen.

Het Filmhuis Den Haag werd officieel geopend op 2 september 1981. In 1991 verhuisde het Filmhuis naar de huidige locatie aan het Spui. Het Filmhuis heeft vijf reguliere filmzalen en een kleinere boutique cinema. Daarnaast heeft het Filmhuis een tentoonstellingsruimte, een multifunctionele zaal voor presentaties, workshops en bijeenkomsten, een café, een bibliotheek / archief en een educatieve ruimte.

4.

Meer over...